email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de licenta marca inregistrata. Natura venitului

contract de licentadeclaratia 020declaratia 200OUG 58/2010Legea 96/2006





Intrebare:

O societate (prin persoana fizica) inchiriaza firmei o marca inregistrata. In cazul in care marca se trateaza ca drept de proprietate intelectuala, se va retine un impozit de 16% la venit brut diminuat de contributii obligatorii 10.5% si 0.5%? Care este baza acestor contributii brutul diminuat cu cota forfetara de 20% si in ce caz se va folosi aceasta cota forfetara? Ce obligatii declarative are persoana fizica ce detine marca inregistrata?

Raspuns:

Fac obiectul prevederilor art. III din OUG 58/2010 veniturile de natura profesionala astfel cum sunt definite alin. (2) al acestui articol, in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil,  precum si contractele civile si cele de colaborare incheiate in temeiul prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, respectiv art. 18 din Legea 53/1991 privind indemnizatiile si celelalte drepturi ale senatorilor si deputatilor, precum si salarizarea personalului din aparatul Parlamentului Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform art. 7 alin. (1) pct. 131 din Codul fiscal constituie obiect al drepturilor de autor si drepturile conexe operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, precum si drepturile conexe dreptului de autor si drepturile sui-generis, potrivit prevederilor Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Avand in vedere aceste prevederi legale, apreciem ca, veniturile obtinute ca urmare a contractului de licenta prin care persoana fizica v-a autorizat sa folositi marca nu reprezinta venituri profesionale in sensul art. III din OUG 58/2010.
 
Din punct de vedere al impozitului pe venit, conform art. 46 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
 
Pct. 24 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt venituri realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: inventii, mai putin realizarile tehnice, know-how, marci inregistrate, franciza si altele asemenea, recunoscute si protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.

Veniturile de aceasta natura se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activitati independente si in situatia in care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda, cum ar fi: remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa si altele asemenea. De aceea apreciem ca, veniturile obtinute ca urmare a contractului de licenta prin care persoana fizica v-a autorizat sa folositi marca reprezinta venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
 
Beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
 
1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut.
2) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 522 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
 
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
 
Anual, pana pe data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala trebuie sa depuna declaratia privind veniturile realizate (declaratia 200) - doar in cazul in care unitatea retine impozit de 10%. Pe baza acesteia organul fiscal stabileste venitul net anual impozabil (prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate) si impozitul anual datorat (prin aplicarea cotei de 16% asupra venitul net anual impozabil) si emite decizia de impunere. Diferentele de impozit ramase de achitat conform deciziei de impunere anuale se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.
 
In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 200. Impozitul calculat si retinut de catre platitorul de venit reprezinta impozit final.
 
In termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala are obligatia sa depuna declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" - in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 020.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de licentadeclaratia 020declaratia 200OUG 58/2010Legea 96/2006


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2012

Votati articolul "Contract de licenta marca inregistrata. Natura venitului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X