Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Evaluare datorii in valuta la sfarsitul fiecarei luni

Data actualizarii: 27 Decembrie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
diferente curs valutardatorii

Diferente de curs valutar

Intrebare: Am un imprumut pe termen lung in valuta acordat de o banca romaneasca (sunt SRL). Soldul acestui imprumut se reevalueaza la sfarsitul fiecarei luni folosind cursul euro din data de 30 sau 31 a fiecarei luni, sau se reevalueaza la data de 31.12.2010?

Raspuns:Datoriile in valuta se inregistreaza in contabilitate atat in lei, cat si in valuta. O tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunii.

Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.

Atunci cand datoria in valuta este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscuta in acea luna.

Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta de curs valutar recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarei luni.

Potrivit pct.186 din Reglementarea contabila conforma cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobata prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009, la finele fiecarei luni, datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza.

Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

In concluzie, imprumutul pe termen lung obtinut de societatea dvs. se evalueaza la cursul BNR din ultima zi bancara a fiecarei luni. Diferentele favorabile de curs valutar se vor inregistra in contul 765 „Venituri din diferente de curs valutar”, iar diferentele nefavorabile de curs valutar se vor inregistra in contul 665 „Cheltuieli din diferente de curs valutar”.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X