email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Certificarea si eliberarea carnetelor de munca se face pana la 31 martie

Legea130/1999OUG 123/2010inspectoratul teritorial de muncacarnet de munca

Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti a comunicat ca, potrivit OUG nr.123/28.12.2010, angajatorii care au avut aprobare/acord de prelungire pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca la sediul societatii pe anul 2010, au obligatia de  a se  prezenta la ITM Bucuresti, in vederea certificarii inscrierilor  facute in  carnetele de munca pana la data de 01.01.2011.

Termenul limita pentru certificarea si eliberarea carnetelor de munca este 31.03.2011.

Reprezentantii angajatorilor se vor  prezenta la sediul ITMB din b-dul Ocatavian Goga, nr. 2, la inspectorul de munca in evidenta caruia se afla societatea, pentru stabilirea aspectelor legate de certificarea carnetelor de munca de catre ITMB.

Va prezentam continutul OUG nr. 123/2010:

Sectiunea 1
Titlul prezentului act normativ

Ordonanta de urgenta
pentru abrogarea prevederilor Legii nr. 130/1999
privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca

Sectiunea a 2-a
Motivul emiterii actului normativ

1. Descrierea situatiei actuale
Potrivit prevederilor alin.3 ale art. 298 din Legea nr.53/2003- Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, pe data de 1 ianuarie 2011 se abroga dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 37 din 26 aprilie 1976, cu modificarile ulterioare.

Conform prevederilor art.2 din Legea nr.130/1999 carnetele de munca ale salariatilor incadrati la angajatorii prevazuti in actul normativ se pastreaza si se completeaza de catre inspectoratele teritoriale de munca in a caror raza teritoriala isi are sediul angajatorul. Angajatorii sunt obligati sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca la care se pastreaza si se completeaza carnetele de munca ale salariatilor si acele acte privind executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca, in termen de 5 zile de la perfectarea acestora.

Ca atare, in conditiile in care dispozitiile legale ce reglementeaza existenta carnetului de munca vor fi abrogate incepand cu data de 1 ianuarie 2011, consideram ca nu mai este necesara si depunerea documentatiei de catre angajatori, in format de hartie, aferenta completarii carnetului de munca, asa cum a fost reglementata de Legea nr.130/1999, incepand cu data de 01 februarie 2011.

Prin Hotararea Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a stabilit ca incepand cu data de 1 septembrie 2006 registrul general de evidenta a salariatilor sa se depuna in forma electronica.
Potrivit art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 161/2006 registrul se transmite la inspectoratul teritorial de munca in format electronic, iar evidenta registrelor, respectiv a datelor cuprinse in acestea, se tine intr-o baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii.

Potrivit prevederilor alin. 2 al art.3 din Hotararea Guvernului nr.161/2006 Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
a) elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP);
b) data angajarii;
c) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
d) tipul contractului individual de munca;
e) data si temeiul incetarii contractului individual de munca.
De asemenea este prevazut faptul ca la angajarea fiecarui salariat, elementele prevazute de actul normativ se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

2. Schimbari preconizate:
Fata de cele mentionate apreciem ca nu mai este necesara mentinerea obligatiilor angajatorilor prevazute la art.1 din Legea nr.130/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la inregistrarea contractelor individuale de munca la inspectoratele teritoriale de munca.
In prezent Procedura privind transmiterea registrului in format electronic este stabilita si s-a adoptat solutia tehnica a registrului in format electronic necesara bunei functionari si utilitati a acestui mijloc de evidenta centralizata.

Avand in vedere cele expuse propunem abrogarea, incepand cu data de 01 februarie 2011 a prevederilor Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia art.1 care se abroga incepand cu data de 01 ianuarie 2011.

3. Alte informatii
Acest proiect de act normativ este promovat in regim de urgenta din urmatoarele motive

- necesitatea protectiei drepturilor salariatilor, in sensul, transmiterii la inspectoratul teritorial de munca in format electronic, iar evidenta registrelor, respectiv a datelor cuprinse in acestea, se tine intr-o baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii.
- necesitatea asigurarii prevederilor legale ce decurg din abrogarea prevederilor Decretului Lege nr. 92/1976 privind carnetul de munca, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 37 din 26 aprilie 1976, cu modificarile ulterioare.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

e-Factura si e-Transport. Atentie la NOUTATILE de la 1 iulie!


ANAF are la dispozitie 2 noi instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!

  • Stiti exact ce obligatii noi aveti?
  • Care sunt erorile pe care le puteti comite?
  • Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsuri exacte gasiti in  e-Factura. e-Transport. Restart pentru sistemul fiscal din Romania!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea130/1999OUG 123/2010inspectoratul teritorial de muncacarnet de munca

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 22 Februarie 2011


Votati articolul "Certificarea si eliberarea carnetelor de munca se face pana la 31 martie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 22 Februarie 2011 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X