email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Esalonarea la plata

esalonarea la plataobligatii fiscalevector fiscal

Procedura de esalonare la plata a obligatiilor bugetare este reglementata prin O.U.G. nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, publicat in M.O. nr. 200/2011 si prin O.M.F.P. nr. 1853/2011 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a dispozitiilor O.U.G. nr. 29/2011, publicat in M.O. nr. 249/2011.

Pentru acordarea esalonarii la plata obligatiilor fiscale, inscrise in certificatul de atestare fiscala, contribuabilul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- sa aiba depuse toate declaratiile, potrivit vectorului fiscal;
- sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitai banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare;
- sa aiba constituita garantia (potrivit dispozitiilor legale);
- sa nu se afle in procedura insolventei, in dizolvare, si sa nu se fi stabilit raspunderea potrivit Legii nr. 85/2006 si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 27 si 28 din Codul de Procedura Fiscala.

Nu se acord esalonari la plata pentru obligatii fiscale in suma totala mai mica de 500 de lei, in cazul persoanelor fizice si mai mica de 1.500 de lei in cazul persoanelor juridice.

Esalonarea la plata se solicita de catre contribuabili pentru o perioada care nu poate depasi 5 ani, in baza unei cereri depuse la registratura organului fiscal competent, sau comunicat prin posta, cu confirmare de primire. Cererea se solutioneaza de catre organul fiscal competent in termen de 60 de zile, prin decizie de esalonare la plata sau decizie de respingere.

Cererea va cuprinde obligatoriu: datele de identificare a contribuabilului; perioada - exprimat in luni - pentru care se solicita esalonarea si motivarea acesteia; suma totala pentru care se solicita esalonarea defalcata pe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat si in cadrul acestora pe obligatii fiscale principale si accesorii; justificarea starii de dificultate; mentiuni referitoare la esalonarile de plata acordate in baza O.U.G. nr. 29/20011; data, semnatura si stampila, daca este cazul.

Cererea va fi insotita de urmatoarele anexe:
- declaratia pe propria raspundere din care sa reiasa ca nu se afla in procedura insolventei sau in dizolvare si nici nu i s-a stabilit raspunderea, potrivit Legii nr. 85/2006.
Persoanele juridice, anexeaza in plus urmatoarele documente:
- copia ultimei situatii financiare anuale;
- situatia incasarilor si platilor pe ultimele 6 luni;
- copia ultimei balante de verificare;
- programul de restructurare sau redresare financiara;
- situatia indicatorilor informativi;
Persoanele fizice, la cererea de acordare a esalonarii la plata anexeaza si urmatoarele:
- registrul jurnal de incasari si plati sau, dupa caz, acte prin care se dovedesc veniturile pe ultimele sase luni;
- programul de redresare financiara sau alt document prin care se argumenteaza posibilitatea plailor pe perioada esalonarii la plata.

Dupa analizarea cererii si a documentatiei aferente, organul fiscal emite fie o decizie de respingere, fie un acord de principiu. În termen de 30 de zile de la data comunicarii acordului de principiu, contribuabilii trebuie sa constituie o garantie care poate consta in mijloace banesti, scrisoare de garantie bancara, sechestru asiguratoriu sau contract de ipoteca sau gaj in favoarea organului fiscal. Garantiile constituite trebuie sa acopere sumele esalonate la plata is dobanzile datorate pe perioada esalonarii plus un procent de pana la 40% din sumele esalonate, in functie de perioada de esalonare. Pentru obligatiile fiscale esalonate la plata pana la 5.000 lei, in cazul persoanelor fizice, respectiv 20.000 lei, in cazul persoanelor juridice, nu este necesar constituirea de
garantii.

Pentru mentinerea valabilitatii esalonarii la plata, contribuabilii trebuie sa indeplineasca anumite conditii, printre care:
- sa declare si sa achite obligatiile fiscale care au termen de plata dupa data deciziei de esalonare la plata;
- sa respecte cuantumul si termenele de plata din graficul de esalonare.

Dobanzile datorate pe perioada esalonarii la plata sunt de 0,04% pe zi, cu exceptia situatiei in care contribuabilul constituie intreaga garantie sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau consemnare de mijloace banesti la unitatea Trezoreriei Statului, caz in care nivelul dobanzii este de 0,03%.

Nu se datoreaza penalitati de intarziere pentru obligatiile esalonate la plata al caror termen de 90 de zile de la scadenta se implineste dupa data depunerii cererii de esalonare la plata.

Se datoreaza o penalitate de 10% in situatia in care se achita cu intarziere rata de esalonare sau in cazul pierderii valabilitatii esalonarii ca urmare a nerespectarii conditiilor impuse prin O.U.G. 29/20011.

ATENTIE!

Neindeplinirea in termenul legal a obligatiilor de declarare a impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat, duce la pierderea valabilitatii esalonarii la plata.
Pierderea valabitatii esalonarii la plata atrage inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite pentru intreaga suma nestinsa.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
esalonarea la plataobligatii fiscalevector fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 04 Mai 2011


Votati articolul "Esalonarea la plata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Intreprindere Individuala

Intrebare: La o intreprindere individuala cu profil de comert second hand se intocmeste raportul de gestiune zilnic ?

Raspuns: Da, trebuie sa intocmiti raport de gestiune zilnic, pentru ca aveti comert si folositi casa de...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 04 Mai 2011 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: io*****
Daca am avut esalonare la plata in acest an mai pot sa am esalonare la plata acum?
Data adaugarii: 27-Sep-2012
Postat de: io*****
Daca am avut esalonare la plata in acest an mai pot sa am esalonare la plata acum?
Data adaugarii: 27-Sep-2012
Postat de: io*****
Daca am avut esalonare la plata in acest an mai pot sa am esalonare la plata acum?
Data adaugarii: 27-Sep-2012


Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X