Intrebare:
Ce formule contabile trebuie folosite pentru a inregistra compensarea obligatiilor cu impozitul pe profit de recuperat, contul 441 prezentand sold 0 la 31.03.2005?
Raspuns:( dat in )
Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil si implicit a impozitului pe profit sunt cele inregistrate in contabilitatea proprie. Acestora li se adaugã sau scade, dupã caz, elemente de venituri si cheltuieli. Pentru determinarea profitului impozabil aveti obligatia, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ulterioare, sã intocmiti un registru de evidenþã fiscalã. Acest registru nu are un format tipizat. El este conceput de d-voastrã in asa fel incat sã puteti face dovada realitãtii datelor inscrise in Declaratia fiscala. In registrul de evidenta fiscalã se regãseste si calculul profitului realizat din aplicarea unei inventii brevetate. Profitul stabilit strict in legãturã cu inventia respectivã este scutit de la plata impozitului pe profit pentru o perioadã de 5 ani de la prima aplicare, calculaþi de la data inceperii aplicãrii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului.
In timpul anului, respectiv la fiecare datã de platã a impozitului pe profit, impozitul aferent profitului obþinut din aplicarea inventiei, nu se plãteste.
Existã douã situatii:
- intreaga activitate a societãtii se deruleazã in baza brevetului,
- numai o parte din activitate se deruleazã in baza brevetului.
In primul caz situatia este mai clara deoarece intregul profit obþinut nu se impoziteazã. In al doilea este necesar sã þineþi o evidentã separatã pentru veniturile si cheltuielile obþinute din aplicarea brevetului.
In cazul in care, brevetul se referã numai la o parte a unei instalaþii sau a unui procedeu/metodã, iar din evidenþele contabile rezultã numai profitul pentru intreaga instalaþie sau metodã, va trebui sã procedati la stabilirea ponderii invenþiei in intreaga instalaþie ori activitate tehnologicã. Pe aceastã bazã veþi putea stabili partea de profit obþinut din aplicarea invenþiei brevetate.
Potrivit art. 35 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ulterioare, declaraþia privind impozitul pe profit este anualã. Aceastã declaraþie are codul MFP 14.13.01.04. Ea este diferitã de declaraþia 100 privind obligaþiile cãtre bugetul general consolidate al statului, care se depune trimestrial.

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Cartea Verde a Contabilitatii

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
La art. 26 din Legea nr. 571/2003 se prevede cã pierderea anualã, stabilitã prin declaraþia de impozit pe profit se recupereazã din profiturile impozabile obtinute in urmãtorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se face in ordinea inregistrãrii acestora, la fiecare termen de platã a impozitului pe profit.
Avand in vedere faptul cã recuperarea impozitului pe profit se poate face numai in baza declaraþiei anuale, din care sã rezulte cã aveþi o sumã plãtitã in plus sau o pierdere fiscalã, compensarea nu poate fi fãcutã in timpul anului.
Dacã pentru perioadele anterioare anului 2005 aþi beneficiat, potrivit legii privind brevetele de invenþie, de scutire de la plata impozitului pe profit, scutire pe care nu aþi aplicat-o, atunci este necesar sã depuneþi declaraþie rectificativã pentru anii respectivi. Nu puteti inregistra in trimestrul I 2005 scutirea de la plata impozitului pe profit aferenta acelor ani.
Atenþie numai cã declaraþia rectificativã nu mai poate fi depusã in cazul in care organele de control fiscal au desfãsurat actiune de control pentru impozitele ºi taxele aferente perioadelor pentru care solicitati acum compensare. Dacã organele de control au mentionat creanta d-voastrã in actul de control, ca fiind aferentã perioadelor anterioare, atunci la fiecare termen de plata al impozitului pe profit veþi putea scãdea din impozitul datorat pe cel scutit.
Pentru un rãspuns cat mai apropiat de realitatea inregistratã de cãtre societatea d-voastrã ar fi bine sã reveniti cu amãnunte privind anii la care faceti referire, copie dupã scrisoarea OSIM si copie dupa partea din actul de control referitoare la impozitul pe profit.
In ceea ce priveste inregistrãrile contabile, mentionãm ca toate calculele se fac numai extracontabil. In contabilitate inregistrati impozitul pe profit numai atunci cand acesta este de platã.