email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compensarea obligatiilor cu profitul de recuperat

Codul Fiscalimpozitul pe profit

Intrebare:

Ce formule contabile trebuie folosite pentru a inregistra compensarea obligatiilor cu impozitul pe profit de recuperat, contul 441 prezentand sold 0 la 31.03.2005?

Raspuns:( dat in )

Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil si implicit a impozitului pe profit sunt cele inregistrate in contabilitatea proprie. Acestora li se adaugă sau scade, după caz, elemente de venituri si cheltuieli. Pentru determinarea profitului impozabil aveti obligatia, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare, să intocmiti un registru de evidență fiscală. Acest registru nu are un format tipizat. El este conceput de d-voastră in asa fel incat să puteti face dovada realitătii datelor inscrise in Declaratia fiscala. In registrul de evidenta fiscală se regăseste si calculul profitului realizat din aplicarea unei inventii brevetate. Profitul stabilit strict in legătură cu inventia respectivă este scutit de la plata impozitului pe profit pentru o perioadă de 5 ani de la prima aplicare, calculați de la data inceperii aplicării si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului.

In timpul anului, respectiv la fiecare dată de plată a impozitului pe profit, impozitul aferent profitului obținut din aplicarea inventiei, nu se plăteste.

Există două situatii:

- intreaga activitate a societătii se derulează in baza brevetului,

- numai o parte din activitate se derulează in baza brevetului.

In primul caz situatia este mai clara deoarece intregul profit obținut nu se impozitează. In al doilea este necesar să țineți o evidentă separată pentru veniturile si cheltuielile obținute din aplicarea brevetului.

In cazul in care, brevetul se referă numai la o parte a unei instalații sau a unui procedeu/metodă, iar din evidențele contabile rezultă numai profitul pentru intreaga instalație sau metodă, va trebui să procedati la stabilirea ponderii invenției in intreaga instalație ori activitate tehnologică. Pe această bază veți putea stabili partea de profit obținut din aplicarea invenției brevetate.

Potrivit art. 35 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare, declarația privind impozitul pe profit este anuală. Această declarație are codul MFP 14.13.01.04. Ea este diferită de declarația 100 privind obligațiile către bugetul general consolidate al statului, care se depune trimestrial.

La art. 26 din Legea nr. 571/2003 se prevede că pierderea anuală, stabilită prin declarația de impozit pe profit se recuperează din profiturile impozabile obtinute in următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se face in ordinea inregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.

Avand in vedere faptul că recuperarea impozitului pe profit se poate face numai in baza declarației anuale, din care să rezulte că aveți o sumă plătită in plus sau o pierdere fiscală, compensarea nu poate fi făcută in timpul anului.

Dacă pentru perioadele anterioare anului 2005 ați beneficiat, potrivit legii privind brevetele de invenție, de scutire de la plata impozitului pe profit, scutire pe care nu ați aplicat-o, atunci este necesar să depuneți declarație rectificativă pentru anii respectivi. Nu puteti inregistra in trimestrul I 2005 scutirea de la plata impozitului pe profit aferenta acelor ani.

Atenție numai că declarația rectificativă nu mai poate fi depusă in cazul in care organele de control fiscal au desfăsurat actiune de control pentru impozitele și taxele aferente perioadelor pentru care solicitati acum compensare. Dacă organele de control au mentionat creanta d-voastră in actul de control, ca fiind aferentă perioadelor anterioare, atunci la fiecare termen de plata al impozitului pe profit veți putea scădea din impozitul datorat pe cel scutit.

Pentru un răspuns cat mai apropiat de realitatea inregistrată de către societatea d-voastră ar fi bine să reveniti cu amănunte privind anii la care faceti referire, copie după scrisoarea OSIM si copie dupa partea din actul de control referitoare la impozitul pe profit.

In ceea ce priveste inregistrările contabile, mentionăm ca toate calculele se fac numai extracontabil. In contabilitate inregistrati impozitul pe profit numai atunci cand acesta este de plată.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU in Contabilitate: modificarile pentru 2022


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

Ghidul practic al contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

- Legislatie explicata
- Exemple detaliate
- Monografii contabile complete

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul Fiscalimpozitul pe profit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 07 Martie 2006


Votati articolul "Compensarea obligatiilor cu profitul de recuperat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 07 Martie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X