Investitiile pe care aleg sa le faca in ultima vreme din ce in ce mai multi cetateni chinezi nu au neaparat o directie atunci cand vine vorba de achizitionarea unei noi locuinte. Acestia prefera sa cumpere aproape orice casa aflata in alta tara, indiferent daca este vorba de un apartament de 70.000 de dolari sau o vila de cateva milioane de dolari.
Volumul mare al tranzactiilor de pe piata imobiliara vine ca urmare a unei cresteri a averilor acumulate de cetatenii Chinei, fapt datorat extinderii influentei statului pe pietele externe de metale pretioase, petrol, alimente etc.
Deoarece in China restrictiile sunt in continuare destul de dure in ceea ce priveste achizitia unei locuinte, investitorii s-au orientat catre imobilele din alte tari, indiferent daca doresc sa dezvolte afaceri in alte tari sau sa imigreze.
In Hong Kong s-a incercat recent limitarea preturilor la imobiliare, cumparatorii de locuinte cu un pret mai mare de 770.000 de dolari fiind nevoiti sa plateasca mai mult in avans, in cazul proprietatilor cu valoare mai mare de 1,3 miliarde de dolari, avansul ajungand la 50%.
In cadrul unui targ imobiliar organizat in primavara acestui an in China, o agentie a reusit sa vanda vile cu preturi intre 750.000 de dolari si 3 milioane de dolari. In acelasi timp, statul chinez a efectuat o majorare a avansului minim cerut la achizitia celei de-a doua case de la 50% la 60% in luna ianuarie, dupa ce vreme de 19 luni consecutive preturile au inregistrat cresteri. In plus, au fost majorate si dobanzile ipotecilor pentru a doua locuinta, cei care vand in cinci ani de la cumparare fiind astfel nevoiti sa plateasca taxe mai mari.
Se estimeaza ca valoarea vanzarilor de proprietati rezidentiale a avansat cu 16% din ianuarie pana in martie, in timp ce investitiile in dezvoltare imobiliara au cunoscut o crestere semnificativa de 35%. Cele mai multe achizitii au fost facute in domeniul locuintelor cu pret mediu sau al celor de lux, in ciuda restrictiilor impuse de statul chinez pentru a evita o explozie a preturilor.

Manual de politici contabile - Stick USB

Examen Consultant Fiscal 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Investitiile chineze facute pe piata imobiliara din Londra au facut ca lira sterlina sa piarda aproape o cincime din valoare in fata dolarului din Hong Kong. Mai mult decat atat, multe dintre familiile chineze bogate isi trimit copiii sa studieze in Marea Britanie, Londra fiind renumita pentru unele dintre cele mai bune universitati din lume. Chinezii prefera insa si investitiile in tari precum Germania, Italia, Spania sau Turcia, unde profita de preturi avantajoase, dobanzi reduse si creditare imobiliara in crestere.