Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 102/2025, Formularul 205 – „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” – a fost actualizat pentru a reflecta modificarile legislative aduse Codului fiscal.
Modificarile aduse Codului fiscal au vizat:
- obligatia de retinere la sursa, incepand cu 1 ianuarie 2024, a impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, modificari introduse de OUG nr.115/2023;
- obligatiile declarative in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor platite exclusiv in natura, precum si a sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract, modificari introduse de OUG nr. 138/2024.
In acest sens, in declaratia informativa 205 a fost introdusa la tipurile de venit categoria „Venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila” si a fost introdus cap. VI "Date informative privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila".
Astfel noul formular 205, care se depune pentru anul 2024 pana cel tarziu in 28 februarie 2025, se utilizeaza, de catre platitorii de venit, pentru declararea pe fiecare beneficiar de venit:
- a impozitului retinut la sursa, pentru mai multe tipuri de venit, inclusiv venitul din cedarea folosintei bunurilor cu regim de retinere la sursa a impozitului;
- a castigurilor/pierderilor realizate din transferul aurului de investitii;
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Important! Precizam ca in cazul veniturilor brute din cedarea folosintei bunurilor platite exclusiv in natura de catre persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, si in cazul sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract platite de aceasta categorie de platitori, obligatia declararii venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor precum si a impozitului aferent revine persoanelor fizice beneficiare ale veniturilor: proprietari, uzufructuari sau alti detinatori legali, prin depunerea Declaratiei unice (formular 212) pana cel tarziu 26 mai 2025, in aceste cazuri impozitul nefiind retinut la sursa. Platitorii declara aceste venituri in formularul 205 doar in scopuri informative.
Intrebare: "Societatea a retinut si a platit la bugetul statului in cursul anului 2024 impozit pe chirie de 10% pentru un spatiu inchiriat de la o persoana fizica.
Imi puteti spune daca in col. 7 din declaratia 205 (castig/dividend distribuite/value platita exclusiv in natura) se completeaza cu suma bruta datorata pentru contractul de chirie sau, deoarece este specificat exclusiv in natura, nu trebuie completat nimic? Este corect sa completam doar in col. 9 si col. 10 daca nu avem garantie platita in anul 2024 pentru chirie?"
Raspuns: Conform Instructiunilor pentru depunerea Declaratiei 205 (Ordinul 179/2022 actualizat)
2. Declaratia se depune si pentru declararea: (...)
2.2. veniturilor din cedarea folosintei bunurilor platite exclusiv in natura, precum si in cazul sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract, potrivit dispozitiilor art. 84 1 alin. (9) din Codul fiscal.
7. Cap. III Date privind natura veniturilor
7.8. Categoria Venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila se selecteaza in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, pentru care impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa de catre persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila. Aceasta categorie se selecteaza de persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila si pentru declararea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor platite exclusiv in natura, precum si a sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract. - (In D205 1.k)
10. Cap. VI Date informative privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila
Capitolul se completeaza de catre persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila pentru categoria de venit prevazuta la cap. I Depunerea declaratiei pct. 1 lit. k), inclusiv pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor platite exclusiv in natura, precum si in cazul sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract (cap. I Depunerea declaratiei pct. 2 subpct. 2.2). (...)
Col. 4 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, totalul sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract, intr-un an fiscal. (In D205 -8. Pierdere/ Divid.platite (a) /Suma garantie pentru plata chirie stabilita prin contract (k))
In Declaratia 205 pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (chirie), daca suma achitata chiriasului a fost platita in numerar sau prin transfer bancar, nu trebuie completata coloana 7 (CASTIG/DIVID. DISTRIBUITE/VB PLATIT EXCLUSIV IN NATURA).
Coloana 7 trebuie completata doar daca plata chiriei s-a facut exclusiv in natura (ex. bunuri sau servicii in loc de bani), conform instructiunilor din Ordinul 179/2022.
Daca chiria a fost platita in bani, completarea se face doar in coloana 9 (Venit brut) si coloana 10 (Impozit retinut).
Coloana 4 (Suma garantiei utilizata pentru plata chiriei) se completeaza doar daca in 2024 a fost utilizata o garantie pentru achitarea chiriei, ceea ce in cazul dvs. nu se aplica.
In concluzie:
Nu completati coloana 7 deoarece chiria nu a fost platita in natura.
Completati doar coloanele 9 si 10 cu suma bruta a chiriei si impozitul retinut.
Coloana 4 ramane necompletata deoarece nu a fost utilizata o garantie pentru plata.
Intrebare: "In anul 2024, societatea a retinut lunar impozit la sursa aferent unei chirii platite catre o persoana fizica, rezident roman. Cuantumul impozitului retinut a fost calculat ca 10% din (venit brut - 20% cota forfetara). Acest impozit s-a declarat lunar in D100 la creanta 628 - impozit pe venituri din cedarea folosintei. In aceste conditii, in declaratia D205, la date privind natura veniturilor bifam rd. 29, dar la date informative privind impozitul, la rd. 7 castig/dividende... trebuie sa completam cu valoarea tarifului lunar al chiriei * 12 luni = adica venit brut? Sau trebuie sa completam doar cu valoarea virata persoanei fizice dupa retinerea impozitului? Similar, la rd. 9 baza de calcul a impozitului intelegem ca este corect sa completam {venit brut - 20% cota forfetara}"
Raspuns: Pentru impozitul retinut din veniturile realizate din chirii de catre persoanele fizice proprietare, D 205 se completeaza conform Ordinului ANAF nr. 102/2025D privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 si 207.
Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri/intermediarii definiti potrivit legislatiei in materie, societatile de administrare a investitiilor, societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani sau nerezidenti care au in Romania un sediu permanent, care are calitatea de intermediar, si care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare ( Codul fiscal), pentru urmatoarele tipuri de venituri:
a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mare de 365 de zile inclusiv;
d) venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mica de 365 de zile;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice;
f) venituri din premii;
g) venituri din jocuri de noroc;
h) venituri provenite din incasarea bacsisului de catre salariati;
i) venituri din alte surse, altele decat veniturile provenite din incasarea bacsisului de catre salariati si cele prevazute la art. 114 alin. (2) lit. k1) din Codul fiscal;
j) venituri din activitati independente prevazute la art. 682 din Codul fiscal si venituri din alte surse prevazute la art. 114 alin. (2) lit. k1) din Codul fiscal;
k) venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.
Astfel, incepand cu anul 2025 se declara in D 205, impozitul retinut la sursa si pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, la Cap. VI Date informative privind veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila
Potrivit ordinului, completarea D205 pentru cap.VI se face astfel:
Col. 1- se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice.
Col. 2- se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.
Col. 3- se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, totalul venitului brut platit exclusiv in natura, intr-un an fiscal.
Col. 4- se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, totalul sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract, intr-un an fiscal.
Col. 5- se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand baza de calcul al impozitului, intr-un an fiscal.
Col. 6- se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul impozitului pe venit calculat si retinut in cursul anului.
Asadar, pe fiecare beneficiar de venit se inscrie totalul brut platit, adica chiria lunara*12 luni, baza de calcul pentru impozit (venit brut-20%) si impozitul total retinut pentru tot anul.
Raspunsuri oferite in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
RO e-Transport - Aflati cum sa evitati cel mai rau scenariu!
Participati la Webinarul RO e-Transport. Noutati, reguli, sanctiuni, obligatii sustinut de consultantul fiscal Gabriel Gheorghe.
Aflati:
• care sunt masurile fiscale nou preconizate, cand intra in vigoare
• cum va afecteaza
• ce impact au asupra activitatii / afacerii dvs.
• ce masuri luati dvs. pentru implementarea corecta
Articole similare
DECLARATIA 205 explicata prin doua studii de caz: Atentie, termenul limita pentru depunere este 28 februarie 2025!DECLARATIA 205: Model actualizat si noi categorii de venituri incluseSocietate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?Declaratia unica 2024: 2 studii de caz utile pentru contabiliDECLARATIA 205: Ce venituri se declara, termen de depunere si instructiuni de completareUltimele articole
Impozitul pe dividende. Calcul, obligatii si ce trebuie sa faci in cazul declararii eronateContract de prestari servicii cu o persoana neinregistrata fiscal. Cum se declara veniturileDepunerea declaratiilor 205 si 207 are termen LIMITA pana pe 28 februarie 2023Contract de colaborare cu persoane fizice. Lista cu obligatii de plata si declarareInfiintarea unei microintreprinderi ca alternativa la PFA: explicatii detaliateArticole similare
Declaratia 205 explicata prin doua studii de caz: Atentie, termenul limita pentru depunere este 28 februarie 2025!Cum poate o persoana fizica sa imprumute o firma: Ce spune legea?Declaratia 205: Model actualizat si noi categorii de venituri incluseAcordare laptop ca premiu: declaratii, tratament TVA si monografie contabilaPrecizari MF: Legislatia e-Factura in forma actuala respecta Regulamentul GDPRUltimele articole
Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?Impozitul pentru veniturile din chirii: studiu de caz privind modalitatea de calculDeclaratia unica 2024: 2 studii de caz utile pentru contabiliDividende interimare: cand se depune declaratia unica, obligatii fiscale si termene de plataDeclaratia 205: Ce venituri se declara, termen de depunere si instructiuni de completareArticole similare
Declaratia 205 explicata prin doua studii de caz: Atentie, termenul limita pentru depunere este 28 februarie 2025!Declaratia 205: Model actualizat si noi categorii de venituri incluseANAF propune modificarea Formularelor 205 si 207Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fiziceReminder ANAF: Joi, 29 februarie 2024, este termenul limita pentru depunerea Formularului 205Ultimele articole
Calendar ANAF februarie 2024 - termenul pentru depunerea declaratiilor fiscaleDeclaratia 205: Ce venituri se declara, termen de depunere si instructiuni de completareCalendar ANAF februarie 2023 - termenul pentru depunerea declaratiilor fiscale28 februarie este termenul de depunere a cinci declaratii fiscaleTermenul de depunere pentru declaratii fiscale in februarie 2022