Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Tranzactionarea titlurilor de valoare si a instrumentelor derivate: Cum se impoziteaza veniturile obtinute de persoanele fizice

Data aparitiei: 08 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tranzactionarea titlurilor de valoare si a instrumentelor derivate: Cum se impoziteaza veniturile obtinute de persoanele fizice
venituri din investitiiTranzactionarea titlurilor de valoaretitluri de valoare

Veniturile din investitii cuprind, alaturi de dobanzi, dividende, venituri din lichidarea societatilor comerciale si castigurile din transferul titlurilor de valoare si alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate.

Instrumentele financiare derivate tranzactionate pe piata OTC

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Instrumentele financiare derivate tranzactionate pe piata OTC

In cadrul instrumentelor financiare derivate tranzactionate pe piata OTC se includ:
a) forward pe cursul de schimb fara livrare la scadenta;
b) swap pe cursul de schimb;
c) swap pe rata dobanzii;
d) optiuni pe cursul de schimb fara livrare la scadenta;
e) optiuni pe rata dobanzii;
f) optiuni pe actiuni sau indici bursieri;
g) optiuni pe alte active suport (de exemplu: marfuri);
h) optiuni binare;
i) forward rate agreement;
j) swap pe actiuni;
k) sau orice combinatie a acestora.

Declararea si impozitarea castigurilor obtinute de persoanele fizice difera in functie de tipul intermediarilor prin care se realizeaza tranzactiile respective.

In cazul veniturilor realizate printr-un intermediar rezident fiscal roman sau nerezident care are in Romania un sediu permanent ce are calitatea de intermediar, la care persoana fizica are deschis contul, veniturile sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite in Romania sau in strainatate.

Determinarea castigului sau pierderii

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Determinarea castigului sau pierderii

Se au in vedere prevederile art. 95 din Legea nr. 227/2014 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Castigul sau pierderea din operatiuni cu instrumente financiare derivate reprezinta diferenta pozitiva, respectiv negativa, dintre veniturile realizate din pozitiile inchise si cheltuielile aferente acestor pozitii, evidentiate in cont, pentru fiecare tip de contract si scadenta, indiferent daca acesta a ajuns sau nu la scadenta.

Veniturile realizate din operatiuni cu pozitii inchise cu instrumente financiare derivate reprezinta incasarile efective din toate aceste operatiuni, cu pozitii inchise, evidentiate in contul beneficiarului de venit, mai putin incasarile de principal.

Cheltuielile aferente operatiunilor cu pozitii inchise cu instrumente financiare derivate reprezinta platile aferente acestor pozitii inchise, evidentiate in contul beneficiarului de venit, inclusiv costurile aferente tranzactiilor, mai putin platile de principal.

In cazul instrumentelor financiare derivate ce prevad decontari periodice intre parti, fara inchiderea pozitiei, castigul sau pierderea din operatiuni cu astfel de instrumente financiare se determina ca diferenta pozitiva, respectiv negativa, dintre veniturile realizate cu ocazia decontarilor periodice si cheltuielile aferente, evidentiate in cont.

Determinarea castigului sau pierderii din operatiuni cu instrumente financiare derivate se face de catre intermediar, la momentul fiecarei tranzactii, pe baza documentelor justificative.

Determinarea impozitului, declararea si plata

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Determinarea impozitului, declararea si plata

Cota de impozitare

Veniturile sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni cu instrumente financiare derivate se impun prin retinere la sursa astfel:

a) In cazul titlurilor de valoare:
(i) prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecarui castig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobandite si instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobandirii;
(ii) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecarui castig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobandite si instrainate intr-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii.

b) In cazul operatiunilor cu instrumente financiare derivate:
(i) prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecarui castig din efectuarea de operatiuni cu instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobandirii;
(ii) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecarui castig din efectuarea de operatiuni cu instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii.

Pentru determinarea perioadei in care au fost detinute, se considera ca titlurile de valoare si instrumentele financiare sunt instrainate/rascumparate in aceeasi ordine in care au fost dobandite, respectiv primul intrat – primul iesit, pe fiecare simbol.

Obligatia calcularii si retinerii la sursa a impozitului rezultat revine intermediarilor la fiecare transfer/operatiune.

Impozitul calculat si retinut la sursa se declara si se vireaza la bugetul de stat de catre intermediari pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si este impozit final.

Beneficiarul venitului, persoana fizica, nu are obligatii de declarare si plata a impozitului.

In cazul in care se realizeaza pierdere din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni cu instrumente financiare derivate, aceasta nu se reporteaza si nu se compenseaza, reprezentand pierderi definitive ale contribuabilului.

In masura in care persoana fizica realizeaza venituri cumulate din sursele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), peste plafonul de 6 salarii minime pe economie, aceasta datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate calculata la o baza anuala de calcul egala cu:
– nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
– nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
– nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

Pentru aceasta obligatie se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

In cazul veniturilor realizate prin alti intermediari, care nu sunt rezidenti fiscali in Romania, regulile sunt enuntate mai jos.

Determinarea castigului sau pierderii

Castigul net anual, respectiv pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

Castigul net anual sau pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului, din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate.

Sunt luate in calcul si costurile aferente tranzactiilor care nu pot fi alocate distinct fiecarei tranzactii.

Beneficiarul castigurilor are obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, atat pentru determinarea impozitului pe venit, cat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, daca este cazul.

Depunere Declaratia Unica

Impozitul anual datorat se stabileste de contribuabili prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra castigului net anual impozabil.

Declaratia Unica: Iata modul corect de completare in 2025, cu exemple pentru toate tipurile de venit!
Evitati ca ANAF sa va recalculeze impozite si contributii impovaratoare! Folositi acest ghid practic cu instructiuni clare si recomandari profesioniste! Detalii aici >>

Termenul de depunere a declaratiei este data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a castigului.

In cazul unei pierderi cumulate, aceasta se reporteaza.

Regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele:

– reportul se efectueaza cronologic, in functie de vechimea pierderii, in urmatorii 5 ani consecutivi;
– dreptul la report este personal si netransmisibil;
– pierderea reportata, necompensata dupa expirarea perioadei de 5 ani, reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului;
– pierderea neta anuala stabilita prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se recupereaza in limita a 70% din castigurile nete anuale obtinute in urmatorii 5 ani fiscali consecutivi.

Articolul a fost preluat din Revista Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Detalii aici >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X