Intrebare:
In cazul unei pensiuni turistice urbane cand micul dejun este inclus in tariful de cazare, care sunt inregistrarile care se fac atat in legatura cu cazarea cat si cu marfa care intra in calculul micului dejun? Ce cota de TVA se aplica in acest caz?
Raspuns:
Conform art. 140 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se aplica cota de 9% a taxei pe valoarea adaugata pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara. In situatia in care costul micului dejun este inclus in pretul de cazare, potrivit Normelor de aplicare a Codului Fiscal, cota redusa se aplica asupra pretului de cazare, fara a se defalca separat micul dejun.
Nota: pentru a usura evidenta contabila va sugeram ca, pentru incasarile din servirea micului dejun calculat cu 9% cota de TVA, sa deschideti un analitic distinct la contul 707 Venituri din vanzarea marfurilor.
Luam spre exemplificare varianta in care se achizitioneaza materii prime, materiale, marfuri, etc. fara a se cunoaste de la inceput care dintre ele vor fi utilizate pentru micul dejun si care pentru celelalte mese:
produse cumparate pentru prepararea mesei: 25.000 lei, TVA 19 %, adaos comercial 80 %;
incasari din servirea mesei 30.000 lei, din care 8.000 lei au TVA 9%.
Inregistrarile contabile sunt urmatoarele:
- achizitionarea de produse si marfuri pentru prepararea mesei:
% = 401 Furnizori 5.950 lei
371 Marfuri 10.000 lei
301 Materii prime 13.000 lei
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
3028 Alte materiale consumabile 2.000 lei
4426 TVA deductibila 4.750 lei
- concomitent se inregistreaza adaosul comercial aferent marfurilor intrate:
371 Marfuri = % 9.520 lei
378 Diferente de pret 8.000 lei
la marfuri
4428 TVA neexigibila 1.520 lei
- se consuma materii prime si materiale, si se obtin produse finite:
601 Cheltuieli cu = 301 Materii prime 10.000 lei
materiile prime
6028 Cheltuieli cu alte = 3028 Alte materiale 1.500 lei
materiale consumabile
345 Produse finite = 711 Viramente interne 11.500 lei
- concomitent se inregistreaza transferul produselor finite spre vanzare:
371 Marfuri = % 22.448 lei
345 Produse finite 11.500 lei
378 Diferente de pret 9.200 lei
la marfuri
4428 TVA neexigibila 1.748 lei
- se inregistreaza incasarile din servirea mesei:
5311 Casa in lei = % 30.000 lei
707.1 Venituri din vanzarea 7.339 lei
marfurilor cu TVA 9%
4427 TVA colectata 661 lei
707.2 Venituri din vanzarea 18.487 lei
marfurilor cu TVA 19%
4427 TVA colectata 3.513 lei
la sfarsitul lunii se descarca gestiunea cu valoarea marfurilor vandute (se considera ca procentul de repartizare a diferentelor de pret la marfuri este identic cu cel determinat pe baza rulajelor lunare 44,44 %):
Indicator |
Suma |
Venituri din vanzarea marfurilor cu TVA 9% |
7,339 |
Venituri din vanzarea marfurilor cu TVA 19% |
18,487 |
Total venituri |
25,827 |
Adaos comercial aferent vanzarilor = Total venituri x 44,44 % |
11,479 |
Cheltuieli privind marfurile = Total venituri - Adaos comercial aferent vanzarilor |
14,348 |
TVA neexigibila de stins = Adaos comercial aferent vanzarilor x 19 % |
2,181 |
% = 371 Marfuri 28.008 lei
607 Cheltuieli privind marfurile 14.348 lei
378 Diferente de pret 11.479 lei
la marfuri
4428 TVA neexigibila 2.181 lei
In concluzie lunar se inregistreaza TVA neexigibila si TVA deductibila cu procent de 19% aferent bunurilor utilizate pentru prepararea mesei, si se inregistreaza cu TVA colectata in procent de 9 % pentru micul dejun si in procent de 19 % pentru celelalte mese.
Daca se stie cu exactitate de la inceput care bunuri achizitionate vor fi vandute cu TVA 9% si care cu TVA 19% atunci se pot deschide analitice distincte pentru fiecare din cele doua cote de TVA pe conturile:
- 371 Marfuri
- 378 Diferente de pret la marfuri
- 707 Venituri din vanzarea marfurilor.