Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

O pensiune turistica urbana

Data aparitiei: 09 Martie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

In cazul unei pensiuni turistice urbane cand micul dejun este inclus in tariful de cazare, care sunt inregistrarile care se fac atat in legatura cu cazarea cat si cu marfa care intra in calculul micului dejun? Ce cota de TVA se aplica in acest caz?

Raspuns:

Conform art. 140 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se aplica cota de 9% a taxei pe valoarea adaugata pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara. In situatia in care costul micului dejun este inclus in pretul de cazare, potrivit Normelor de aplicare a Codului Fiscal, cota redusa se aplica asupra pretului de cazare, fara a se defalca separat micul dejun.

Nota: pentru a usura evidenta contabila va sugeram ca, pentru incasarile din servirea micului dejun calculat cu 9% cota de TVA, sa deschideti un analitic distinct la contul 707 „Venituri din vanzarea marfurilor”.

Luam spre exemplificare varianta in care se achizitioneaza materii prime, materiale, marfuri, etc. fara a se cunoaste de la inceput care dintre ele vor fi utilizate pentru micul dejun si care pentru celelalte mese:

produse cumparate pentru prepararea mesei: 25.000 lei, TVA 19 %, adaos comercial 80 %;

incasari din servirea mesei 30.000 lei, din care 8.000 lei au TVA 9%.

Inregistrarile contabile sunt urmatoarele:

  • achizitionarea de produse si marfuri pentru prepararea mesei:

%      =  401 „Furnizori”                                  5.950 lei

371 „Marfuri”                                                10.000 lei

301 „Materii prime”                                       13.000 lei

3028 „Alte materiale consumabile”                  2.000 lei

4426 „TVA deductibila”                                  4.750 lei

  • concomitent se inregistreaza adaosul comercial aferent marfurilor intrate:

371 „Marfuri” = %                                          9.520 lei

378 „Diferente de pret                                    8.000 lei

la marfuri”

4428 „TVA neexigibila”                                  1.520 lei

  • se consuma materii prime si materiale, si se obtin produse finite:

601 „Cheltuieli cu  = 301 „Materii prime”         10.000 lei

materiile prime”

6028 „Cheltuieli cu alte = 3028 „Alte materiale  1.500 lei

materiale consumabile”

345 „Produse finite” = 711 „Viramente interne” 11.500 lei

  • concomitent se inregistreaza transferul produselor finite spre vanzare:

371 „Marfuri” = %                                         22.448 lei

345 „Produse finite”                                      11.500 lei

378 „Diferente de pret                                     9.200 lei

la marfuri”

4428 „TVA neexigibila”                                    1.748 lei

  • se inregistreaza incasarile din servirea mesei:

5311 „Casa in lei” = %                                    30.000 lei

707.1 „Venituri din vanzarea                              7.339 lei

 marfurilor cu TVA 9%”

4427 „TVA colectata”                                           661 lei

707.2 „Venituri din vanzarea                             18.487 lei

marfurilor cu TVA 19%”

4427 „TVA colectata”                                          3.513 lei

la sfarsitul lunii se descarca gestiunea cu valoarea marfurilor vandute (se considera ca procentul de repartizare a diferentelor de pret la marfuri este identic cu cel determinat pe baza rulajelor lunare – 44,44 %):

Indicator

Suma

Venituri din vanzarea marfurilor cu TVA 9%

7,339

Venituri din vanzarea marfurilor cu TVA 19%

18,487

Total venituri

25,827

Adaos comercial aferent vanzarilor = Total venituri x 44,44 %

11,479

Cheltuieli privind marfurile = Total venituri - Adaos comercial aferent vanzarilor

14,348

TVA neexigibila de stins = Adaos comercial aferent vanzarilor x 19 %

2,181

%                     = 371 „Marfuri” 28.008 lei

607 „Cheltuieli privind marfurile”                        14.348 lei

378 „Diferente de pret                                     11.479 lei

la marfuri”

4428 „TVA neexigibila”                                     2.181 lei 

In concluzie lunar se inregistreaza TVA neexigibila si TVA deductibila cu procent de 19% aferent bunurilor utilizate pentru prepararea mesei, si se inregistreaza cu TVA colectata in procent de 9 % pentru micul dejun si in procent de 19 % pentru celelalte mese.

Daca se stie cu exactitate de la inceput care bunuri achizitionate vor fi vandute cu TVA 9% si care cu TVA 19% atunci se pot deschide analitice distincte pentru fiecare din cele doua cote de TVA pe conturile:

  • 371 „Marfuri”
  • 378 „Diferente de pret la marfuri”
  • 707 „Venituri din vanzarea marfurilor”.





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X