Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sanctionat recent trei banci pentru pentru raportari eronate catre Biroul de Credit. Institutiile in cauza se fac vinovate de faptul ca nu si-au anuntat clientii din timp ca vor fi inscrisi in lista rau-platnicilor in cazul in care nu isi vor achita restantele in perioada obligatorie.
Astfel, BCR, Bancpost si Raiffeisen au fost sanctionate pentru raportari eronate catre Biroul de Credit, BCR primind si o amenda de 1.200 de lei pentru incalcarea dreptului la opozitie al clientului, potrivit surselor din media.
Stergerea unui client din baza de date a Biroului de Credit poate fi efectuata doar de catre ANSPDCP si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului in cazul in care constata ca raportarile au fost facute in mod ilegal si ca, in fapt, acele persoane nu au inregistrat o restanta mai mare de 10 de lei si mai lunga de 30 de zile la un imprumut bancar, acestea fiind conditiile care inscriu rau-platnicii in baza de date.
La finalul celor 30 de zile, banca trebuie sa instiinteze clientul si sa ii acorde acestuia un termen de 15 zile pentru a plati restanta sau pentru a contesta decizia. BCR a facut insa inregistrarea in baza de date a Biroului de Credit cu doua zile inainte expirarii termenului.
Reprezentanti din partea BCR se apara spunand ca datoria a fost achitata la o luna si jumatate dupa ce persoana in cauza a fost instiintata ca va intra pe lista neagra a datornicilor. In plus, reclamatia a fost facuta abia dupa un an si jumatate, cel mai probabil, dupa cum spun acestia, pentru a se putea contracta un nou credit la o alta banca.
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
ANSPDCP considera ca aceste sanctiuni sau amenzi nu au o mare importanta pentru banci, motiv pentru care cele mai multe nici nu sunt contestate in instanta, chiar daca bancile nu le considera indreptatite. Din totalul celor 41 de banci prezente in Romania, Biroul de Credit a acordat 480 de amenzi unui numar de 24 de banci. Valoarea totala a acestor amenzi in prima parte a acestui an se ridica la 4,3 milioane de lei. Cele mai multe sanctiuni au fost date pentru omisiunile din contractele de credit sau depozit si perceperea unor comisioane considerate ilegale.