email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala: Modificari aprobate de Executiv

codul fiscalcodul de procedura fiscaladeclaratia 112
Guvernul a aprobat astazi (01.09.2011 – n.r.) doua ordonante care modifica si completeaza Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala si a reglementat unele masuri financiar-fiscale, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei Executivului de astazi.
Primul-ministru a prezentat unele modificari care vin in sprijinul mediului de afaceri, al agentilor economici aflati in dificultate din cauza crizei economice:

1. Acordarea dreptului de depunere trimestriala a Declaratiei 112 (Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate) pentru micii contribuabili, fata de actuala reglementare care prevede obligatia depunerii lunare a acestei declaratii. Conditiile care trebuie indeplinite de contribuabili pentru a beneficia de aceasta facilitate sunt:
- asociatiile, fundatiile si microintreprinderile trebuie sa fi avut in anul anterior un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
- societatile comerciale trebuie sa fi avut in anul anterior un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si venituri totale anuale mai mici de 100.000 euro;
- de aceasta prevedere urmeaza sa beneficieze cca. 237.000 angajatori, persoane fizice si juridice, reprezentand 54,7% din totalul celor care depun Declaratia 112.
„Aproximativ 54% din totalul firmelor din Romania vor beneficia de aceasta facilitate in sensul usurarii mecanismului birocratic in relatia cu statul. Inseamna economie de timp si bani din partea acestor firme in raport cu declaratiile pe care trebuie sa le depuna potrivit legii”, a apreciat premierul Emil Boc.

2. Reglementarea unui regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata. Conform acestui regim, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii, daca esalonarea la plata se finalizeaza. In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere. Incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante (la 31.08.2012) prin:
- anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora cu conditia platii voluntare a principalului si dobanzilor pana la 31.12.2011;
- reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii principalului si dobanzii aferente pana la 30.06.2012.
Primul-ministru Emil Boc a dat urmatorul exemplu: „daca o firma astazi are o datorie de 100 de lei si este compusa din 70 de lei principalul plus dobanda si 30 de lei penalitati, iar aceasta firma pana in 31 decembrie isi plateste principalul plus dobanda, adica 70 de lei, este scutita de plata penalitatii de 30 de lei. Daca aceeasi firma plateste principalul si dobanda 70 de lei pana in 30 iunie 2012, va fi scutita de jumatate din cat trebuie sa plateasca ca si penalizare, adica in exemplul nostru 30/2 va insemna 15 lei”.

3. Modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi accesorii in sarcina contribuabilului.
Premierul Emil Boc a explicat ca aceasta decizie a fost luata pentru ca „foarte multe firme - odata ce au o datorie - nu mai reusesc sa iasa din spirala penalitatilor, dobanzilor si datoriilor fata de stat; cand merg sa-si plateasca datoriile din trecut platesc, in esenta, in ordine istorica si nu platesc principalul in primul rand si in continuare se acumuleaza penalitati de intarziere la datoria principala pe care o au.”

4. Reglementarea posibilitatii organului fiscal de a inscrie in certificatul de atestare fiscala si a sumelor certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la entitatile care realizeaza achizitiile publice.
Masura a fost luata in vederea facilitarii participarii la licitatii a acelor firme care au datorii la bugetul de stat, dar in acelasi timp au de recuperat alte sume de la stat. “Prin simplul fapt ca aceste firme figureaza cu datorii la bugetul de stat, nu pot participa la licitatii, desi au de primit de la stat poate aceeasi suma sau chiar o suma mai mare. Si atunci am fixat in Codul Fiscal si in Codul de Procedura Fiscala faptul ca certificatul de atestare fiscala trebuie acum sa aiba doua componente: pe de-o parte sa spuna ca firma respectiva are 100 de lei datorii la stat, la bugetul de stat, dar - pe de alta parte - firma respectiva are de primit de la stat 100 de lei. Deci cu alte cuvinte aceasta firma nu are datorii, in consecinta va putea sa participe in viitor la licitatie”, a apreciat Seful Executivului.
Mentinerea, incepand cu anul 2012, a sistemului actual de impozitare a cladirilor si mijloacelor de transport.
Premierul Emil Boc a declarat ca se mentine “acelasi regim de impozitare, asa cum a fost in 2011, cu precizarea ca in lege, la Parlament, se stabilise ca numai pentru anul 2011 sa se plateasca in acest mod.”
Stabilirea datei de 25 a fiecarei luni ca data unica de depunere a tuturor declaratiilor fiscale si achitarea obligatiilor fiscale de catre catre contribuabili, persoane fizice si juridice, catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a precizat ca “aveam pentru anumite impozite date diferite pentru declarare, de exemplu, pentru definitivarea impozitului pe venit, ziua de 15, mai aveam si pentru declaratia recapitulativa care cuprinde operatiuni intracomunitare posibilitatea de a o depune pana la data de 15 a fiecarei luni. Vrem ca fiecare contribuabil sa stie ca daca are de declarat si platit impozite si taxe, sa poata sa faca acest lucru pana in data de 25 a fiecarei luni”.
Majorarea cu 5% a impozitului pentru cladirile destinate activitatilor turistice, dar care sunt mentinute inchise.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea a anuntat faptul ca, prin Codul Fiscal au fost luate masuri cu impact asupra turismului: “o modificare este cresterea impozitului cu 5% pentru cei care sunt proprietari sau administratori de cladiri cu destinatie turistica si care nu au in circuitul turistic aceste cladiri”.
Elena Udrea a mai prezentat o alta modificare: reducerea impozitului la jumatate pentru hotelierii care tin deschise hotelurile minim sase luni pe an, scopul modificarii fiind acela de a mari perioada sezonului estival.

Sursa: Guvernul Romaniei

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalcodul de procedura fiscaladeclaratia 112


Data aparitiei: 01 Septembrie 2011

Votati articolul "Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala: Modificari aprobate de Executiv":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X