email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scandal major: Patriciu in conflict cu BNR

BNRPatriciuscandal BNRafaceri Patriciusistem de creditarecomunicat BNR

Un conflict care a animat in doar cateva ore intregul mediu antreprenorial si cel bancar s-a iscat recent intre omul de afaceri Dinu Patriciu si Banca Nationala a Romaniei. Intreaga controversa a avut ca factor declansator o declaratie facuta de Patriciu cu ocazia unei conferinte de presa.

In concret, intrebat fiind ce parere are despre necesitatea schimbarii in intregime a sistemului bancar din Romania, Dinu Patriciu a declarat ca, in opinia sa, sistemul ar trebui sa treaca printr-un proces complex de reorganizare: "Sistemul bancar romanesc trebuie restructurat cap-coada. Ar trebui sa existe banci mici, locale, apoi institutii financiare regionale si marile banci. Noi, avand un singur nivel, suferim pentru ca este aplicata aceeasi grila de judecata si pentru firmele mici, si pentru multinationale".

De asemenea, omul de afaceri a tinut sa mentioneze ca acest sistem care nu functioneaza nu va putea sa contribuie decat la lipsa de lichididati in sectorul privat, considerand ca multe banci prefera deja sa finanteze Guvernul si sa nu mai sprijine astfel mediul privat. In plus, acesta a afirmat ca BNR-ul nu poate sa gestioneze corect situatia: "BNR nu poate sa tina in frau nimic. Este absurd ca BNR, in acelasi timp, sa detina controlul sistemului bancar si sa faca politica monetara. In aceste conditii, normal ca sunt luate decizii proaste, precum garantiile materiale impuse bancilor in relatiile cu clientii".

La unele dintre aceste declaratii, Banca Nationala a reactionat dur si a raspuns printr-un comunicat de presa care a facut referire si la declaratia de mai sus, amintind ca sistemul criticat de Patriciu este aplicat si functioneaza in mai multe tari europene si din lume, fara sa nege ca exista intr-adevar in unele tari o separare a supravegherii de politica monetara : "Dar, in ultima vreme, tari care au separat supravegherea de banca centrala, in institutii specializate, revin la sistemul unificat. Romania, prin lege, a mentinut supravegherea la Banca Centrala. Acest sistem este "scapat din frau" numai in conceptia domnului Patriciu. In realitate, daca la aceasta ora contribuabilul roman nu este obligat sa scoata din buzunar nici macar un singur leu pentru a finanta banci aflate in dificultate, aceasta performanta arata ca tocmai unificarea politicii monetare cu supravegherea, la Banca Centrala, asigura fluiditatea si soliditatea sistemului bancar romanesc".

In ceea ce priveste criticile aduse de Dinu Patriciu sistemului de creditare din Romania, comunicatul emis de BNR a raspuns vehement: "Reamintim ca sistemul bancar din Romania, in care sunt integrate cele mai multe dintre institutiile de credit, a fost intr-adevar restructurat de la cap la coada. In urma acestor restructurari a rezultat un sistem bancar modern si eficient, care la aceasta ora are o solvabilitate de peste 14%. Cu peste 6% peste normele internationale. In legislatia romaneasca nu exista niciun fel de restrictii de ordin geografic sau cu privire la marimea institutiilor de credit. Asa ca, dupa incheierea procesului de restructurare, a rezultat un sistem de creditare diversificat: 39 de banci sunt universale, cu o retea de sucursale in toata tara (marile banci, de deasupra, cum noteaza domnul Patriciu); doua banci pentru locuinte; 48 de cooperative de credit, plus o banca centrala a cooperativelor; 206 institutii financiare nebancare, care acorda credite si 2.957 de case de ajutor reciproc. Astfel de institutii se infiinteaza atunci cand exista initiativa, capital si interese de afaceri, o cerinta esentiala fiind respectarea criteriilor legale".

Referitor la declaratia omului de afaceri care amintea ca bancile trimit banii in afara tarii si ca isi retrag sprijinul acordat companiilor din mediul privat, BNR-ul a comunicat ca, in realitate, "sucursalele din Romania au inceput sa trimita catre grupurile din care fac parte tot mai multi bani", dar ca problema este faptul ca sumele care mai raman in tara pentru companiile private sunt foarte mici astfel ca se creeaza necesitatea investitiilor". Astfel, potrivit aceluiasi comunicat, bancile din Romania detineau la 31 august 2011 circa 22 de miliarde de euro atrase din afara tari, 20,2 miliarde euro fiind de la bancile-mama.

Omul de afaceri Dinu Patriciu are o avere estimata la 2,2 miliarde de lei si a achizitionat in anul 2009 Banca Populara a Georgiei. Acesta detine numeroase companii in diferite domenii si este detinatorul grupului Mercadia Holland care detine magazinele Mic.ro, Macro si MiniMax Discount, casele de pariuri Bet Cafe Arena, BioGood (magazine cu produse bio), precum si restaurantele Heritage si Madame Pogany's din Bucuresti.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
BNRPatriciuscandal BNRafaceri Patriciusistem de creditarecomunicat BNR


Data aparitiei: 16 Septembrie 2011

Votati articolul "Scandal major: Patriciu in conflict cu BNR":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X