email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Patriciu: "Totul va deveni mai scump. Absolut totul va fi mai scump"

Patriciuaderarea eurofiscalitate comunamoneda euroEuropa imperiala


Aderarea Romaniei la moneda euro ar putea crea probleme serioase unei tari care va mai avea de muncit multi ani pentru consolidarea situatiei financiare interne. In contextul actualei crize a datoriilor, moneda euro pare sa se fi transformat, in ultimii ani, din panaceu intr-un ghimpe in coasta tarilor in curs de dezvoltare.

Referitor la aceasta problema, Dinu Patriciu considera ca Uniunea Europeana indeplineste toate conditiile pentru metamorfozarea intr-un al Patrulea Reich. Chiar daca initial Uniunea insemna un vis comun la care au aderat numeroase state, fiscalitatea comuna incepe sa isi arate coltii si sa muste ocazional din echilibrul unor tari care au sperat la o situatie mai buna. Cu privire la conceptul initial al Uniunii, Patriciu a declarat:

"La inceputuri, Uniunea Europeana, in care si eu cred, era conceputa ca o Europa a libertatilor, a libertatii de miscare, de intreprindere, de posesie si nu ca pe o Europa imperiala, care se integreaza ca avand o fiscalitate comuna, o moneda europeana. Mai ales fiscalitate. Sa platiti tot atata cat plateste astazi un neamt, lucru care nu ajuta cresterea economica. Noi avem nevoie de crestere economica si nu de inregimentare intr-o fiscalitate comuna".

Romania nu se indeparteaza prea mult de aceasta situatie, iar aderarea la moneda euro nu ar reprezenta un sprijin, ci chiar un pericol. E suficient sa privim doar la tarile care s-au grabit sa imbratiseze o moneda care i-a luat prin surprindere si care a marit costurile pentru o populatie ale carei venituri erau in continuare similare unor tari subdezvoltate. In acest sens, omul de afaceri a amintit ca Romania are nevoie de o dezvoltare continua care poate fi sprijinita numai printr-o fiscalitate redusa si prin niste costuri mai mici:

"Noi trebuie sa crestem, iar asta e conditionata de o fiscalitate redusa, de un stat mai usor, mai ieftin. Exista diferente de cultura, de traditie istorica, de conjunctura, iar aceste diferente nu pot fi uniformizate sub palaria aceleiasi fiscalitati. Europa trebuie sa ne dea posibilitatea de a creste ca sa ajungem in rand cu ceilalti".

Situatia pare sa se fi rasucit astazi la 180 de grade. Ceea ce cu ani in urma trebuia sa indeplineasca niste promisiuni la care multe tari sperau are toate sansele sa devina in prezent latul care se strange tot mai mult in jurul unor economii instabile. Moneda europeana, asa cum a precizat Patriciu, a capatat actualmente trasaturile unei incercari care a dat gres:

"Exista interese care sa transforme teritoriile mai putin dezvoltate ale UE in teritorii de ocupatie. Vorbesc de o Europa imperiala. Al patrulea Reich, care astazi e in pragul colapsului pentru ca moneda euro se dovedeste a fi un experiment nereusit, iar aceasta Europa imperiala nu se transforma decat intr-o Europa a transferurilor".

Ce va insemna moneda euro pentru Romania? In mod cert, ceea ce a insemnat si pentru celelalte tari care nu erau pregatite sa adere la fiscalitatea comuna:

"Totul va deveni mai scump, daca vom adera mai repede la euro. Absolut totul va fi mai scump. S-ar putea sa creasca si veniturile datorita tendintei politicienilor de a se imprumuta si de a-i face pe oameni sa traiasca mai bine iluzoriu, crescand datoriile. Asta s-a intamplat si in Europa. Iar astazi sa plateste asta".

Romania s-ar putea apara in fata cresterii costurilor, iar una dintre aceste masuri ar putea fi reprezentata de scaderea TVA la 15% de la 1 octombrie, considera omul de afaceri Dinu Patriciu. Din punctul sau de vedere, o astfel de modificare adusa taxei pe valoarea adaugata ar sprijini cresterea bugetului si nu ar influenta-o in mod negativ.

In ceea ce priveste aderarea la moneda euro, nu e nimic surprinzator in faptul ca Romania este un bun exemplu de stat care nu-si permite sa invete din greselile proprii, ci din ale vecinilor.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Patriciuaderarea eurofiscalitate comunamoneda euroEuropa imperiala


Data aparitiei: 16 Septembrie 2011

Votati articolul "Patriciu: "Totul va deveni mai scump. Absolut totul va fi mai scump"":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X