email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 112 se modifica radical. Noul proiect MFP

declaratia 112proiect mfpcontributii socialeimpozitul pe venitevidenta nominala

Ministerul de Finante a publicat la 9 martie proiectul de ordin pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

Incepand cu data de 1 ianuarie 2016, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, se impune adaptarea corespunzatoare a modelului si continutului formularului 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, precum si a instructiunilor de completare a acestuia.

Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate cuprinde atat informatii privind obligatiile fiscale ale contribuabililor, cat si informatii necesare stabilirii, de catre casele de asigurari sociale, a stagiilor de cotizare si a drepturilor cuvenite asiguratilor, potrivit legii.

Potrivit art.147 alin.(17) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se reglementeaza prin ordin comun al ministrului finantelor publice, ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si ministrului sanatatii.

Modicarile legislative presupun, in principal, urmatoarele modificari ale formularului 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate:
 
- actualizarea si modificarea nomenclatoarelor din formular, prin eliminarea unor indicatori, ca urmare a eliminarii unor obligatii de retinere la sursa a contributiilor sociale de catre platitorii de venituri;
- modificarea denumirii unor indicatori din nomenclatoarele continute de formular, conform noilor prevederi legale;
- modificarea corespunzatoare a instructiunilor de completare a formularului, prin eliminarea sau actualizarea trimiterilor la noul text de lege.

Prin prezentul proiect de ordin comun, se propune aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", adaptat noilor prevederi legislative.

Fata de cele de mai sus, s-a intocmit proiectul de ordin comun al ministrului finantelor publice, ministrului muncii, familiei si, protectiei sociale si persoanelor varstnice si ministrului sanatatii.

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICE Nr. / MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECtIEI SOCIALE SI PERSOANELOR
VARSTNICE Nr. / MINISTERUL SANATATII
Nr. /

Proiect de O R D I N pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate"

in temeiul art.10 alin.(4) din Hotararea Guvernului nr.34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, al art.18 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.344/2014 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice,

precum si pentru modificarea unor acte normative, al art.7 alin.(4) din Hotararea Guvernului nr.144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare si al art.147 alin.(17) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare ministrul finantelor publice, ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si
persoanelor varstnice si ministrul sanatatii emit urmatorul
ORDIN

ART.1 - (1) Se aproba modelul si continutul formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", precum si anexele 1.1 "Anexa angajator" si 1.2 "Anexa asigurat" la aceasta, prevazute in anexa nr.1.

(2) Anexa nr.1.1 "Anexa angajator" si Anexa nr.1.2 "Anexa asigurat" fac parte integranta din formularul de la alin.(1).

(3) Se aproba nomenclatoarele prevazute in anexele nr. 2 – 6.

ART.2 - Formularul prevazut la art.1 se completeaza si se depune conform instructiunilor prevazute in anexa nr.7.

ART.3 - (1) Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, prevazute la art.147 alin.(1) si (2), art.153 alin.(1) lit.f) - o), din Legea nr.227/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia depunerii declaratiei prevazute la art.1 prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

(2) Obligatia mentionata la alin.(1) le revine si persoanelor prevazute la art.147 alin.(12) si (13), art.168 alin.(2), art.169 alin.(2), art.191 alin.(1), art.200 alin.(1), art.208 alin.(1) si art.215 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

ART.4 - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si pastrare a formularului prevazut la art.1 sunt stabilite in anexa nr.8 la prezentul ordin.

ART.5 - Anexele nr.1 – 8 fac parte integranta din prezentul ordin.

ART.6 - Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu obligatiile declarative aferente lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art.7 - Directiile de specialitate si structurile subordonate din cadrul Ministerului Finantelor Publice, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ministerului Sanatatii, precum si directiile de specialitate si structurile subordonate sau cele care functioneaza sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art.8 - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Emis la Bucuresti, in data...................
Ministrul Finantelor
Publice,
Anca Dana DRAGU


Ministrul Muncii, Familiei,
Protectiei Sociale si
Persoanelor Varstnice,
Claudia-Ana COSTEA


Ministrul Sanatatii,
Patriciu -Andrei
ACHIMAS-CADARIU

Anexele pot fi consultate aici.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 112proiect mfpcontributii socialeimpozitul pe venitevidenta nominala


Data aparitiei: 10 Martie 2016

Votati articolul "Declaratia 112 se modifica radical. Noul proiect MFP":
Rating:

Nota: 3.09 din 5 din 23 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X