Au obligatia, dispusa prin lege, sa auditeze situatiile financiare anuale urmatoarele categorii de entitati:
1. Persoanele juridice care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre urmatoarele 3 criterii, denumite in continuare criterii de marime:
• totalul activelor: 3.650.000 euro;
• cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
• numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
2. Fac obiectul auditului statutar si situatiile financiare anuale intocmite de persoanele juridice de interes public, astfel cum sunt definite potrivit legii.
3. Societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, astfel cum este definita de legislatia in vigoare privind piata de capital.
4. Sunt supuse, de asemenea, auditului financiar situatiile financiare intocmite in vederea efectuarii operatiunilor de fuziune, divizare sau a incetarii activitatii persoanelor care au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale.
Exista o serie de norme elaborate de Comitetul International de Practici de Audit (IAPC), asimilate de Camera Auditorilor Financiari din Romania, care indruma auditorul in munca sa. Acestea cuprind principii si proceduri care trebuie urmate la efectuarea unui audit.
Atentie! Firma de audit trebuie sa se asigure ca modelul de audit adoptat este consecvent cu aplicarea normelor in vigoare si, foarte important, ca este actualizat in functie de cele mai noi norme.
Vezi aici modele de rapoarte pentru AUDIT si EXPERTIZA CONTABILA