Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Majorare capital social: 4 operatiuni pe care sa le aveti in vedere

Data actualizarii: 22 Februarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Majorare capital social: 4 operatiuni pe care sa le aveti in vedere
majorare capital socialcapital propriucapital permanentcapital imprumutat

Capitatul constituie o conditie esentiala pentru ca toate activitatile la nivelul firmei sa se desfasoare in mod corespunzator.

Capitalurile firmei se formeaza la infiintare, se modifica prin cresteri sau diminuari si se lichideaza la incetarea existentei ei. In functie de provenienta si apartenenta, capitalul firmei se grupeaza in:
- capitaluri proprii;
- capitaluri imprumutate.

In categoria capitalurilor proprii sunt cuprinse:
- capitalul social;
- rezervele asimilate capitalurilor;
- fonduri, provizioane, rezultatele capitalurilor.

Capitalul propriu + capital imprumutat (datorii pe termen mediu si lung) = capitalul permanent

Capitalul permanent + datorii pe termen scurt = capitalul total al firmei

Operatiunile de majorare a capitalului social

In continuare, aflam raspunsul la aceasta intrebare: "In legatura cu aportul de capital intr-o societate comerciala, va rugam sa ne dati mai multe detalii cu privire la aportul de capital in cadrul unei companii. Mai exact, daca se poate aduce aport in capital fara a majora capitalul social si fara a acorda imprumuturi."

Majorarea capitalului social poate surveni in urma procesului de dezvoltare a intreprinderii prin expansiune si modernizare sau pentru acoperirea unor pierderi rezultate din activitatile de exploatare sau operatiuni financiare.

Apar astfel necesitati suplimentare de capital care se pot acoperi prin majorarea capitalului social.

Operatiunile de majorare a capitalului social conform prevederilor Legii 31/1990, se realizeaza prin:

1) Aporturi noi in numerar si/sau in natura:

- aportul in numerar este o operatiune de finantare directa (intreprinderea procura astfel noi lichiditati) si consta in sumele de bani pe care asociatii sau actionarii le pun la dispozitia societatii. Aceste sume sunt depuse intr-un cont bancar deschis pe numele societatii sau intr-un cont bancar special deschis pentru aceasta;
- aportul in natura constituie practic, o operatiune indirecta de finantare. Daca majorarea capitalului social se face prin aporturi in natura trebuie numiti experti pentru evaluarea acestor aporturi, conform legislatiei in vigoare. Aporturile in natura sunt varsate prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare. Aportul in natura trebuie sa fie evaluat de un evaluator autorizat sau de un auditor financiar, iar valoarea acestuia trebuie sa fie stabilita in actul constitutiv al societatii.

2) Incorporarea de rezerve sau alte resurse proprii.

In capitalul social pot fi incorporate numai rezervele constituite din profit.

Capitalul social se poate majora si prin incorporarea profitului realizat aferent exercitiilor financiare incheiate ramas nerepartizat. Majorarea capitalului social din profitul net ramas nerepartizat nu are implicatii fiscale, in sensul ca nu se asimileaza distributiei de dividende si nu se impoziteaza.

3)Conversiunea obligatiunilor, inclusiv a unor datorii ale intreprinderii;

In cazul in care se face majorarea capitalului social prin conversia imprumuturilor in actiuni sau parti sociale trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:
1. Asociatii trebuie  sa detina o creanta – un imprumut acordat societatii – fata de societate;
2. Creanta trebuie sa fie certa, sa nu existe indoieli in ceea ce priveste existenta si valoaraa sa, de aceea se face pe baza unui contract in forma scrisa si care este inregistrat in evidentele contabile;
Fiecare contract de imprumut incheiat trebuie sa contina toate elementele de identificate ale partilor precum si creanta – obiectul contractului – valoarea acestea si conditiile in care s-a acordat societii. Creanta trebuie sa aiba un termen de scadenta.
3. Creanta trebuie sa fie exigibila si sa fie ajunsa la scadenta, conform duratei mentionate in contractul de imprumut – creditare –;
4. Certificarea creantei, trebuie sa fie identificata si evaluata in urma unui control de expertiza contabila si mentionata in Raportul de expertiza contabila;

4)Plata dividendelor in actiuni sau conversiunea partilor de fondator in actiuni/parti sociale;
 
In concluzie, potrivit prevederilor Legii 31/1990 art. 210, majorarea capitalului unei firme se face prin majorarea capitalului social al acesteia.

Informatii oferite in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X