email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dreptul de facturare servicii al unei sucursale din Romania. Cand vom depune raportarile?

sucursalaOMFP 52/2012legea contabilitatii




Sucursala unui societati din Italia incaseaza in contul bancar din Romania contravaloare servicii de verificare in agricultura ecologica, facturate de societatea mama din Italia, dar efectuate de sucursala din Romania.  Date fiind aceste imprejurari, vom preciza in studiul de caz prezent in ce masura sucursala are drept de facturare, ce note contabile se vor face pentru inregistrarea acestor venituri si care este data de depunere a situatiilor financiare pentru sucursala.
 
Raspuns:
 
Sucursala reprezinta un sediu permanent in Romania pentru societatea nerezidenta din Italia (art. 8 alin. 2 din Codul fiscal ) si este obligata sa evidentieze operatiunile efectuate in evidenta contabila proprie (art. 1 alin. 3 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata si pct. 12 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin OMFP 3055/2009 ).
 
De asemenea, sucursala este obligata sa inregistreze in veniturile sale impozabile toate veniturile ce sunt aferente propriei activitati, inclusiv cele provenind din serviciile prestate (art. 29 alin. 2 lit. a din Codul fiscal ).
 
In privinta emiterii facturii, in conditiile in care persoana impozabila din Italia a prestat serviciile prin intermediul sucursalei din Romania, factura trebuia/putea fi emisa de catre sucursala, in functie de prevederile specifice legislatiei in materie de TVA (spre exemplu, daca sucursala presta serviciile catre un beneficiar dintr-un alt stat membru decat Romania, era obligatoriu sa se inregistreze de TVA in Romania inaintea prestarii serviciilor si sa emita o factura cu codul de TVA din Romania, in conformitate cu prevederile art. 133 alin. 2, art. 153 alin. 2 lit. b si art. 155 alin. 1 din Codul fiscal ).
 
 
Veniturile facturate de societatea-mama se pot inregistra in contabilitatea proprie a sucursalei prin notele contabile 481 "Decontari intre unitate si subunitati" = 704 "Venituri din servicii prestate" si 5124 "Conturi la banci in valuta" = 481 "Decontari intre unitate si subunitati", in locul contului 481 putand fi utilizat si contul 461 "Debitori diversi".
 
In calitate de subunitate a unei societati rezidenta intr-un stat apartinand Spatiului Economic European, sucursala nu intocmeste situatia financiara anuala pentru propria activitate (art. 5 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata), dar are obligatia sa intocmeasca o raportare contabila anuala  (art. 7 alin. 2 si pct. 1.2 din anexa nr. 2 din OMFP 52/2012 ). Aceasta raportare anuala se depune in termen de 150 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic (art. 37 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata si pct. 3.1 din anexa nr. 2 din OMFP 52/2012 ).



 

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sucursalaOMFP 52/2012legea contabilitatii


Data aparitiei: 14 Martie 2012

Votati articolul "Dreptul de facturare servicii al unei sucursale din Romania. Cand vom depune raportarile?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X