Conform OMFP 52/2012 se majoreaza capitalul social al societatii cu valoarea alocatiilor bugetare primite de la stat. Va prezentam monografia contabila pentru acesta majorare. Totodata, vom vedea cum procedam corect daca din sumele alocate au fost achizitionate mijloace fixe, iar lunar valoarea amotizata a fost trecuta si pe venit.
Solutia consultantului:
In opinia noastra, precizarea de la art. 10 din OMFP 52/2012, la care dvs faceti referire, nu este imperativa, ci este mai nuantata, astfel:
"(1) Regiile autonome, societatile sau companiile nationale si societatile comerciale care au beneficiat in anul 2011 de sume de la bugetul de stat ori de la bugetele locale pentru finantarea investitiilor isi majoreaza patrimoniul sau capitalul social, dupa caz, cu valoarea acestora, in conditiile legii. Se excepteaza sumele acordate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale pentru finantarea investitiilor aferente domeniului public, precum si sumele acordate pentru finantarea investitiilor care au scheme de ajutor de stat aprobate conform prevederilor legale.
(2) Operatiunile de majorare a patrimoniului, respectiv a capitalului social cu sumele prevazute la alin. (1), efectuata cu respectarea prevederilor legale, se inregistreaza in contabilitate potrivit reglementarilor contabile aplicabile."

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Astfel, observam ca se impune majorarea patrimoniului sau majorarea capitalului social, dupa caz si conform prevederilor legale, respectand reglementarile contabile.
Pentru societatile comerciale, majorarea patrimoniului s-a efectuat la data la care au fost intrate in contabilitate investitiile finantate din fonduri publice, considerand ca fiecare operatie economica s-a inregistrat in documente, iar regimul subventiei este reglementat de Titlul 8.8 Subventii din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, ce stabileste in principal:
- subventia reprezinta un venit amanat, la data primirii acesteia;
- subventia se va vira la venituri si se va regasii in contul de profit si pierdere proportional cu inregistrarea cheltuielilor finantate.
Restul precizarii din ordin nu poate fi aplicat si nici nu are substanta, o solicitare de majorare a capitalului social pe seama unei subventii ce are alt tratament contabil si legal.
In plus, prevederile din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, stabilesc la art. 210 modul in care capitalul social poate fi majorat, iar procedura de majorare a capitalului social printr-o subventie nerambursabila nu este prevazuta.