Un asociat care detine 74% din partile sociale ale unui SRL cesioneaza partile sociale pe ca le detine la un SRL astfel :
51% catre o persoana juridica - un SRL si 23% catre o persoana fizica.
Care este monografia contabila pentru acest caz si ce documente sunt de depus la Registrul Comertului si data la care se face inregistrare?
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cesiunea de parti sociale este o operatiune juridica ce consta in transmiterea printr-un contract de cesiune a partilor sociale catre una sau mai multe persoane, asociate deja in societate sau straine de aceasta, care dobandesc astfel calitatea de asociati.Contractul de cesiune de parti sociale poate fi incheiat si sub forma unui act sub semnatura privata. Cesiunea partilor sociale catre terte persoane, din afara societatii, se poate realiza numai prin hotararea adunarii generale a asociatilor, prin intrunirea cvorumului asociatilor reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social, potrivit art. 203 alin (2) din Legea societatilor comerciale 31/1990.
Fiind o prevedere legala expresa, partile nu pot deroga de la aceasta.
Potrivit art 203 alin (2 indice 1) din acelasi act normativ , hotararea adunarii asociatilor, adoptata in conditiile alin. (2), se depune in termen de 15 zile la oficiul registrului comertului, spre a fi mentionata in registru si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Oficiul registrului comertului va transmite de indata, pe cale electronica, hotararea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
Creditorii sociali si orice alte persoane prejudiciate prin hotararea asociatilor privitoare la transmiterea partilor sociale pot formula o cerere de opozitie prin care sa solicite instantei judecatoresti sa oblige, dupa caz, societatea sau asociatii la repararea prejudiciului cauzat, precum si, daca este cazul, atragerea raspunderii civile a asociatului care intentioneaza sa isi cedeze partile sociale.
Transmiterea partilor sociale va opera, in lipsa unei opozitii, la data expirarii termenului de opozitie respectiv 30 de zile de la data publicarii hotararii asociatilor, iar daca a fost formulata o opozitie, la data comunicarii hotararii de respingere a acesteia.
Potrivit art. 203 din acelasi act normativ , transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii.
Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului.
Actul de transmitere a partilor sociale si actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociati vor fi depuse la oficiul registrului comertului, fiind supuse inregistrarii in registrul comertului .
Transmitatorul poarta denumirea de cedent, iar dobanditorul poarta denumirea de cesionar.
Un aspect care trebuie luat in calcul il reprezinta valoarea contractului de cesiune, si anume, contractul de cesiune de parti sociale se poate face fie la valoarea nominala a partilor sociale, fie la o alta valoare, mai mare, caz in care se vor plati si impozitele si taxele aferente tranzactiei.
In situatia in care din cesiune se inregistreaza un castig, se datoreaza impozit pe venit de 16% de catre dobanditor, calculat la diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si valoarea nominala a partilor sociale, prevazuta in actul constitutiv, conform prevederilor art. 66, alin. (3) din Codul fiscal. Determinarea castigului se efectueaza la data incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine celui care a cumparat partile sociale. Impozitul este final.
Astfel in cazul mentionat de dvs. se presupune ca transmiterea partilor sociale s-a efectuat la valoarea nominala a partilor sociale.
In aceasta situatie, rezulta ca in cazul cesiunii partilor sociale nu au loc inregistrari contabile ci numai schimbarea numelor si a cotelor de detinere conform contractului incheiat intre cedent si dobanditor.
Drept urmare societatea inregistreaza in contabilitate doar o schimbare de analitic in ceea ce priveste titularul partilor sociale.