email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avans pentru deplasare acordat unui salariat. Excludere din plafonul de plati

excludere plafon platiavansdeplasare salariatOG 15/1196HG 1860/2006


O societate acorda unui salariat o suma de 200.00 lei cu titlu de avans spre decontare pentru cheltuielile de deplasare in interes de serviciu (prevazute la Art. 5 alin3 din OG 15/1996).
Conform Art.5 din OG 15/1996 alin (4) La acordarea avansurilor spre decontare, in scopul efectuarii de plati catre persoane juridice, se vor respecta cerintele prevazute la alin. 2 lit. c).
Avand in vedere faptul ca avansul spre decontare a fost acordat in scopul platii cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute si nu in scopul efectuarii de plati catre persoane juridice, vom stabili daca au fost incalcate prevederile OG 15/1996.

Raspuns:

Atit in OG 15/1996, la art. 5 alin. (3) a doua liniuta, cit si in Normele metodologice din 2004, la punctul 3 litera b), sint prevazute ca fiind execeptate de la incadarea in plafoanele de plati stabilite la art. 5 alin. (2) litera c) "cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens de catre salariatii aflati in deplasare".
 
In plafoanele pentru plati in numerar stabilite la art. 5 alin. (2) litera c) din ordonanta se incadreaza, asa cum este stipulat la art. (5) lin 4) din OG 15/1196 si la punctul 7 din Normele metodologice din 2004, avansurile spre decontare acordate salariatilor proprii pentru aprovizionari diverse.
 
Mentionam ca la acordarea avansurilor pentru deplasari trebuie sa se tina cont si de prevederile art. 42 din HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, care prevede: "Persoana trimisa in delegare sau detasare are dreptul sa primeasca, in conditiile legii, un avans in numerar, stabilit in raport cu numarul zilelor de deplasare, dar nu mai mult decât totalul cheltuielilor de delegare sau de detasare pentru 30 de zile calendaristice."
 
Ca urmare, suma acordata unui salariat, in numerar, drept avans pentru deplasare trebuie sa fie egala cu suma cheltuielilor (estimate) aferente numarului de zile de deplasare stabilite prin ordinul de deplasarsare, dar nu mai mult decit totalul cheltuielilor de deplasare necesare pentru 30 de zile calendaristice. Numai in aceste conditii, suma avansului pentru deplasare poate fi exclusa din plafonul de plati.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
excludere plafon platiavansdeplasare salariatOG 15/1196HG 1860/2006


Data aparitiei: 13 Iunie 2012

Votati articolul "Avans pentru deplasare acordat unui salariat. Excludere din plafonul de plati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X