La art. 44 alin. (2) tot din Codul muncii se prevede ca "Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil."
In HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, la art. 9 se arata ca "Persoana aflata in delegare sau detasare într-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o îndeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea."
Diurna (indemnizatia de delegare) este, asadar, apanajul salariatilor (al personalului angajat cu contract de munca), pe care acestia o primesc atunci cind executa sarcini de serviciu in afara locului de munca stabilit prin contractul individual de munca.
Ca urmare, nu se acorda diurna altor persoane (de exemplu, directori sau administratori).
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T Ghid de raportare corecta
In statutul si in regulamentul de organizare si functionare ale asociatiei se pot stabili clauze cu privire la decontarea cheltuielilor de cazare si transport pentru directorii care se deplaseaza in interesul asociatiei.