OG nr. 8/2013 a adus o serie de modificari semnificative care isi exercita efectele incepand cu 1 februarie a.c. si in ce priveste indemnizatiile acordate de angajator pentru delegare si detasare, in tara si in strainatate, in conditiile in care aceste sume depasesc limita a 2,5 nivelul stabilit de lege pentru personalul din institutiile publice.
Discutam astfel despre aceste noi categorii de indemnizatii de detasare si delegare care vor fi supuse platii contributiilor sociale incepand cu 1 februarie 2013.
Nota!
Aceste contributii se vor plati pentru cuantumul care depaseste a de 2,5 ori nivelul stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
Iata modificarile aduse de Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 in forma continuta de actul normativ:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
80. La articolul 296^4 alineatul (1), litera m) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"m) indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, pentru
partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice;".
81. La articolul 296^15, litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"g) indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5
ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare;".
In ce priveste cuantumul indemnizatiilor stabilit pentru institutiile publice, acesta poate fi consultat in urmatoarele hotarari: -HG 1860/2006 privind deplasarile/ delegarile in interiorul tarii; HG 518/1995 privind deplasarile/ delegarile in afara tarii; Legea 118/2011, Legea 285/2010.
Delegarea poate avea o durata de maxim 60 de zile, prelungirile fiind acordate numai prin perioade succesive de cel mult 60 de zile calendaristice, cu acordul salariatului. Salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport, cazare si la o indemnizatie de delegare stabilita prin contract individual sau colectiv de munca.
Prin comparatie, detasarea presupune schimbarea temporara a locului muncii la un alt angajator in scopul exercitarii unor lucrari in interesul acestuia. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de maximum un an, putand fi prelungita, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.