Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Emiterea electronica a facturilor. Ce se modifica in sistemul de facturare?

Data actualizarii: 08 August 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
emitere electronicafacturiLegea 148/2012OMFP 2226/2006


Vom vedea, prin cele ce urmeaza, ce se modifica in sistemul de facturare al societatilor comerciale si cum se va proceda cu documentele fiscale, potrivit legii nr. 148/2012.

Prin Legea 148/2012 nu se impune emiterea electronica  a facturilor ci doar se reglementeaza o astfel de posibilitate pentru persoanele impozabile din Romania, inregistrate in scopuri de TVA care doresc selectarea acestei modalitati.

Caracterul optional rezulta chiar din prevederile art. 4 pe care il prezint textual: "Persoana fizica sau juridica ce emite facturi, denumita in continuare emitent, poate sa opteze pentru emiterea facturilor in forma electronica, cu conditia garantarii autenticitatii, originii si integritatii continutului, conform conditiilor prevazute de prezenta lege."  coroborat cu prevederile art.  6 alin.  (1) "Emiterea facturilor de catre o persoana fizica sau juridica se face in una dintre urmatoarele doua modalitati, la alegerea exclusiva a emitentului: in forma electronica sau pe suport hartie."
 
In concluzie, facturile pot fi emise in continuare in excel sau in pdf sau in  orice alt format cu listare pe suport hartie  sub rezerva respectarii cerintelor cu privire la continutul informatiilor si la numerotarea facturilor stabilita prin decizia emisa anual de catre conducatorul persoanei impozabile in conformitate cu prevederile OMFP 2226/2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata
 
Prin emiterea Legii 148/2012 s-a avut in vedere stabilirea  regimului juridic al documentelor in forma electronica si  punerea in aplicarea a prevederilor  art. 155 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal si punctul  73 alineatul  (1) din normele de aplicare ale acestui articol cu privire la  conditiile de transmitere a facturilor prin mijloace electronice.  Practic, prin Codul fiscal s-au stabilit conditiile de transmitere a facturilor prin mijloace electronice, dar nu s-a reglementat cadrul legal de emitere a acestora. Cadrul legal este exact Legea 148/2012.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X