email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce se intampla cu sumele inregistrate in contul 1065?

OMFP 3055/2009reevaluarecodul fiscal

Intrebare: In cazul in care in urma unei reevaluari a cladirii scade valoarea reevaluata in conditiile in care la o reevalurare anterioara crescuse valoarea cladirii, ce se intampla cu sumele inregistrate in contul 1065?

Raspuns: Conform pct. 124 alin (3) din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
 "Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

In sensul prezentelor reglementari castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului ‘’.
   
Aceasta inseamna ca surplusul din reevaluare existent in contul 105 poate fi capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare") ,trecerea din contul 105 - Diferente din reevaluare in contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare" fiind urmata de impozitarea sumelor respective concomitent cu deducerea amortizarii fiscale.

La transferul surplusului din reevaluare in contul 1065 pot aparea doua situatii:

1. rezervele rezultate din reevaluare sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale, caz in care trebuie impozitate ca elemente similare veniturilor (in declaratia anuala privind impozitul pe profit - 101)

2. rezervele rezultate din reevaluare nu sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale (amortizarea fiscala se calculeaza la nivelul costului istoric), caz in care nu trebuie impozitate.

In ceea ce priveste destinatia sumelor din contul 1065, pct 125 alin. (8) din OMEF 3055/2009 privind reglementarile contabile prevede:
“(8) Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.”
 
Din punct de vedere fiscal, confom art. 7 pct. 33 lit. c  din Codul fiscal :
"In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobindite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pina la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobindite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz. "
 
Rezulta ca, in cazul in care avem o descrestere de valoare, amortizarea fiscala (deductibila) se calculeaza la nivelul costului de achizitie (la nivelul valorii inregistrate in contabilitate inainte de reevaluare.

Potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal , reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa se include in veniturile impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv.

Potrivit prevederilor pct 57 ^1 din Normele de aplicare a Codului fiscal dat in aplicarea prevederilorart. 22 alin. (5), corelate cu dispozitiile art. 19 din Codul fiscal , surplusul din reevaluarea imobilizarilor corporale, care a fost anterior deductibil, evidentiat potrivit reglementarilor contabile in contul «Rezultatul reportat» sau in contul «Alte rezerve», analitice distincte, se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv, inclusiv la folosirea acesteia pentru acoperirea pierderilor contabile.

Pentru calculul profitului impozabil aceste sume sunt elemente similare veniturilor.
Inregistrarea si mentinerea in capitaluri proprii, respectiv conturi de rezerve sau rezultatul reportat, analitice distincte, a rezervelor constituite in baza unor acte normative nu se considera modificarea destinatiei sau distributie.
 
In concluzie, soldul contului 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare" nu se modifica decat in cazul vanzarii cladirii, divizarii, fuziunii sau lichidarii societatii.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3055/2009reevaluarecodul fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 27 Septembrie 2012


Votati articolul "Ce se intampla cu sumele inregistrate in contul 1065?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 6 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 27 Septembrie 2012 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X