Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

ContaUtil: Ordinul ANAF care a modificat declararea contractelor de prestari servicii

Data actualizarii: 18 Ianuarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ordinul ANAF nr. 1.400 /2012declaratie contracte prestari serviciinerezidentisanctiuni


Persoanele juridice romane, sediile permanente din Romania ale persoanelor juridice straine, dar si persoanele fizice rezidente, au obligatia sa declare la autoritatea fiscala, contractele in care sunt beneficiare ale unor prestari de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei de catre persoane juridice straine sau de catre persoane fizice nerezidente, conform art. 8 alin. (71) din Codul fiscal.

Ordinul  ANAF nr. 1.400 /2012 abroga procedura de declarare anterioara si introduce formularului "Declaratie a  contractelor/documentelor cu prestarile de servicii efectuate de nerezidenti in Romania."

ANAF va organiza in sistemul electronic "Registrul contractelor cu nerezidentii ce efectueaza prestari servicii in Romania".

Ce tipuri de servicii se declara?

Sunt supuse declararii serviciile ce se presteaza in Romania cum sunt servicii de constructii-montaj, supraveghere santier, consultanta. Legiuitorul a precizat in mod expres ca se vor declara orice tipuri de servicii prestate in tara ce vor genera venituri impozabile.

Nu se declara contractele cu prestarile de servicii efectuate in afara Romaniei, in favoarea rezidentilor, conform normelor pentru art. 8 alin. (71) din Codul fiscal. Declararea se face la autoritatea fiscala unde este arondat/administrat beneficiarul serviciilor.

Ce anume se declara si in ce termen?

Sunt declarate contractele cu prestarile de servicii, iar in lipsa contractului se declara situatiile de lucrari, studiile de fezabilitate, rapoartele de lucru sau orice ale documente ce pot rezulta in urma activitatii prestate de nerezidenti.

Termenul de declarare a contractelor/documentelor este de 30 de zile de la data semnarii. in cazul in care, ulterior semnarii contractelor, exista modificari ale conditiilor initiale in acelasi termen de 30 de zile de la data producerii acestora, se declara si modificarea.

Declararea se face numai prin depunerea declaratiei cu contractele efectuate de nerezidenti, fara a se depune si copii de pe documentele semnate cu nerezidentii.

Exista sanctiuni pentru neindeplinirea obligatiei de declarare?

Ordinul precizeaza in mod expres ca neindeplinirea obligatiei de declarare este sanctionata de art. 219 alin. (2) lit. d) din Codul de procedura fiscala. Aceasta este sanctiunea contraventionala, amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice. Contravenientul poate achita jumatate din minimul amenzii in termen de 48 de ore de la constatarea contraventiei, conform art. 221 alin. (5) din Codul de procedura fiscala.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X