email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea regularizarii impozitului pe salarii

Intrebare:

Cum se inregistreaza in declaratia 100 si in contabilitate regularizarea impozitului pe salarii reiesita din Fisa fiscala 1?

Raspuns:

Diferentele reprezentand impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor rezultate din regularizarea fiselor fiscale se vor inregistra in Declaratia “100” conform O.M.F. nr.91 / 31 .01.2005 pentru modificarea O.M.F nr. 281/2004 privind aprobarea modelului si continutului formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat", cod 14.13.01.01/a Sectiunea B "Date privind obligatia bugetara"- B5.

Astfel, vom parcurge urmatoarele etape:

La Rd. 1 "Suma datorata": se inscrie suma reprezentand impozitul pe veniturile din salarii datorat in perioada de raportare(luna curenta).

La Rd. 2 "Suma deductibila": se inscrie suma rezultata in urma regularizarii impozitului datorat pe anul precedent cu platile anticipate retinute in cursul anului, determinata ca diferenta intre:

total impozit pe veniturile din salarii de restituit angajatilor (rd. 11 cap. VI din fisele fiscale 1, pentru anul 2004) si

total impozit pe venitul din salarii ramas de achitat de catre angajati (rd. 10 cap. VI din fisele fiscale 1, pentru anul 2004).

In cazul in care diferenta de mai sus este negativa, se inscrie suma rezultata cu semnul minus.

La Rd. 3. "Suma de plata": vom avea urmatoatrele situatii:

In situatia in care la rd. 2 a rezultat o suma pozitiva, se va inscrie diferenta dintre suma inscrisa la rd. 1 si suma inscrisa la rd. 2. Daca suma inscrisa la rd. 1 este mai mica decat suma inscrisa la rd. 2, se inscrie cifra zero, iar diferenta ramasa se preia la rd. 4.

In situatia in care la rd. 2 a rezultat o suma negativa (inscrisa cu semnul minus, conform instructiunilor prevazute la rd. 2), aceasta se cumuleaza cu suma inscrisa la rd. 1.

La Rd. 4 "Suma de restituit": se completeaza numai in cazul in care suma pozitiva inscrisa la rd. 2 este mai mare decat suma inscrisa la rd. 1. Se inscrie suma reprezentand diferenta de impozit ramasa de restituit, calculata ca diferenta intre suma inscrisa la rd. 2 si suma inscrisa la rd. 1.

Din punct de vedere contabil, inregistrarea operatiunilor se va efectua astfel:

regularizarea impozitului pe veniturile din salarii de restituit angajatilor, conform stat de plata lunar in care se introduce o rubrica separata ” Alte retineri-sume de restituit”:

444 = 421 cu suma de restituit (in rosu)

daca salariatul pleaca din institutie se va intocmi un stat de plata intocmit separat,

444 = 462 cu suma de restituit (in rosu)

regularizarea impozitului pe veniturile din salarii ramas de achitat catre bugetul de stat, de catre angajati, conform unui stat de plata lunar in care se introduce o rubrica separata ” Alte retineri-sume de plata”:

421 = 444 cu suma de plata

daca salariatul pleaca din institutie se va intocmi un stat de plata intocmit separat,

461 = 444 cu suma de plata

Pentru a exista concordanta intre suma contabilizata existenta in balanta de verificare, suma declarata prin Declaratia “100” si suma platita prin ordin de plata, regularizarea acestor diferente de impozit, se va efectua in termen de 90 de zile dupa ultima zi lucratoare a lunii februarie a anului fiscal urmator, numai pentru persoanele fizice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii( art.61 din Legea nr.571/2003 privind codul fiscal):

1. au fost angajatii permanenti ai platitorului in cursul anului, cu functie de baza;

2. nu au alte surse de venit care se cuprind in venitul anual global impozabil;

3. nu solicita alte deduceri, potrivit art. 86 alin. (1), cu exceptia deducerilor personale si a cotizatiei de sindicat platita potrivit legii.

Diferentele de impozit rezultate din operatiunile de regularizare modifica obligatia de plata pentru bugetul de stat, a impozitului pe venitul din salarii al angajatorului, pentru luna in care are loc regularizarea, rezultand impozitul de virat sau de recuperat pentru luna respectiva.

Astfel,daca sunt sume de plata ordinul de plata se va intocmi:

~ fie pe diferenta rezultata intre suma datorata in perioada de raportare si suma de restituit angajatilor

~ fie pe suma cumulata rezultata intre suma datorata in perioada de raportare si suma ramasa de achitat de catre angajati:

444 = 5121 cu suma de achitat

Sumele reprezentand deduceri personale cuvenite, dar neacordate in cursul anului fiscal de catre angajatori, precum si deduceri personale acordate, dar necuvenite, existenta unor alte surse de venit se regularizeaza cu ocazia stabilirii impozitului anual pe venit, persoanele fizice avand obligatia depunerii tuturor fiselor fiscale la organul fiscal teritorial.

La calculul venitului anual impozabil din salarii se au in vedere, dupa caz, si deducerile prevazute la art.86,alin.1,lit. c) - f) din Codul fiscal, situatie in care operatiunea de regularizare se efectueaza de catre organul fiscal de domiciliu.

Ideal, ar fi ca odata cu regularizarea si inmanarea fiselor fiscale angajatilor sa procedati si la retinerea sau restituirea diferentelor rezultate, pe baza statelor de plata intocmite.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 25 Aprilie 2006


Votati articolul "Inregistrarea regularizarii impozitului pe salarii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X