Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Deprecieri imobilizari corporale - Ce tratament contabil se aplica?

Data actualizarii: 01 Martie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va prezentam, prin cele ce urmeaza, care va fi tratamentul contabil al deprecierilor constatate la inventariere pentru imobilizarile corporale care au facut obiectul unor reevaluari.

In conditiile in care in urma reevaluarii au rezultat deprecieri, pentru imobilizari care nu au mai suferit alte reevaluari anterioare, diferenete rezultate se inregistreaza pe costuri, prin intermediul contului 6813 iar cheltuielile cu deprecierea imobilizarilor corporale sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. 4 lit. s, conform preevderilor legale mai jos citate:

"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
s) cheltuielile reprezentand valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari, se inregistreaza o descrestere a valorii acestora.”

Din punct de vedere al amortizarii, fiscal se deduce cheltuiala cu amortizarea calculata la cost istoric, conform art 7 pct 33 lit c.

In conditiile in care imobilizarile respective au mai fost reevaluate in anii anteriori, in urma carora au rezultat cresteri din reevaluare, acum, cu ocazia unei noi reevaluari din care a rezultat o descrestere de valoare, diferenta de reevaluare se inregistreaza prin inetrmediul contului 105 (debit cont), iar suma care depaseste valoarea inscrisa in contul 105 aferenta imobilizarilor respective, se va irnegistra pe costuri, prin intermediul contului 6813, cheltuiala aceasta fiind nedeductibila conform art 21 alin 4 lit s, redat mai sus.

Tratamentul contabil redat mai sus este prevazut la art. 124 alin. 4 si 5 din OMFP 3055/2009 , cu modificarile si completarile uletrioare, redat mai jos.

4) Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:

- ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve“, daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ; sau
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.

(5) Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve“, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X