In conformitate cu prevederile pct. 121 -124 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
Daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, cu ocazia reevaluarii acesteia i se stabileste o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.
Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.
La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul din urmatoarele moduri:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
a) recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau
b) eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.
Diminuarea valorii cladirii se inregistreaza prin intermediul contului de cheltuieli cu deprecierea activelor, astfel:
- anularea amortizarii calculate pana la reevaluare:
280 = 212
6813 = 212 cu diferenta din reevaluare.
Acest tratament este prevazut in ordinul OMEF 3055 /2009 privind reglemenatrile contabile, la pct. 124 alin 5, redat mai jos:
(5) Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se
trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.
Conform art 21 alin 4 lit. s din codul fiscal , aceasta cheltuiala este considerata nedeductbila la calculul impozitului pe profit. Redam mai jos aceasta prevedere:
"(4)Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile
s) cheltuielile reprezentand valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari, se inregistreaza o descresere a valorii acestora."
In ceea ce priveste amortizarea, contabil se va inregistra amortizare la noua valoare, mai mica, insa fiscal, se va deduce amortizarea la valoarea de intrare (mai mare), conform art 7 pct 33 lit. c din Codul fiscal.