email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La ce termen se depune bilantul pentru ONG-uri?

termen depunere bilantLegea 82/1991OMEF 1969/2007asociatii nonprofit

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, care este termenul de depunere a bilantului in cazul asociatiilor nonprofit, urmand sa vedem si ce alte document se depun in format zip (de exemplu, anexe), in afara de bilant.

Solutia consultantului:


In ce priveste depunerea situatiilor financiare in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, au aceasta obligatie persoanele juridice fara scop patrimonial care aplica reglementarile contabile conforme cu Ordinul 1969/2007.

Aceste reglementari contabile sunt obligatorii pentru:
• asociatii;
• fundatii sau alte organizatii de acest fel;
• partide politice;
• patronate;
• organizatii sindicale;
• culte religioase, precum si pentru


• alte persoane juridice infiintate in baza unor legi speciale, in scopul desfasurarii de activitati fara scop patrimonial, care au obligatia, potrivit legii, sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale.

Prin urmare, situatiile financiare la 31 decembrie 2014 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in format hartie si in format electronic sau se transmit in format electronic, avand atasata o semnatura electronica extinsa, in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Termenul-limita pentru acest an este 30 aprilie 2015.

 


Potrivit prevederilor art. 1 alin (1) din OMFP 40/2013, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, inclusiv in situatia fuziunii, divizarii sau lichidarii acestora, in conditiile legii.

Potrivit prevederilor art 10 alin (2), persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale incheiate la 31 decembrie avand in vedere, pe langa reglementarile aplicabile acestora, si prevederile generale mentionate la pct. I.1.4 din anexa 1.

La pct 1.4. se mentioneaza, persoanele juridice fara scop patrimonial prevazute la art. 1 alin. (2) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie compuse din bilant si contul rezultatului exercitiului, in formatul prevazut de reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin OMEF 1969/2007, utilizand programul de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice pentru acestea.

Potrivit prevederilor de la pct 3.1 din anexa 1,termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale simplificate la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sunt urmatoarele:

 a) pentru societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetaredezvoltare, 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
 b) pentru celelalte persoane prevazute la art. 1 din Legea 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
 
Astfel termenul de depunere este 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Potrivit informatiilor de pe site ANAF, situatiile financiare, pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, incheiate la la 31 decembrie 2012 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in format hartie si in format electronic sau se transmit in format electronic, avand atasata o semnatura electronica extinsa, in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Formatul electronic consta intr-un fisier PDF avand atasat un fisier cu extensia xml si un fisier cu extensia zip.

Fisierul cu extensia zip va contine raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz, procesul-verbal al adunarii generale privind aprobarea situatiilor financiare anuale, declaratia de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale in conformitate cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, scanate alb-negru, lizibil, si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9.5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip.

Dupa cum observati, nu se mentioneaza si Notele explicative, dar avand in vedere ca potrivit prevederilor pct 3. (1) din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, situatiile financiare anuale cuprind:
 - bilant,
 - contul rezultatului exercitiului,
 - notele explicative la situatiile financiare anuale.
 
Astfel pe langa documentele mentionate, va recomand sa atasati si notele explicative la situatiile financiare anuale.
 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

e-Factura si e-Transport. Atentie la NOUTATILE de la 1 iulie!


ANAF are la dispozitie 2 noi instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!

  • Stiti exact ce obligatii noi aveti?
  • Care sunt erorile pe care le puteti comite?
  • Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsuri exacte gasiti in  e-Factura. e-Transport. Restart pentru sistemul fiscal din Romania!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
termen depunere bilantLegea 82/1991OMEF 1969/2007asociatii nonprofit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 23 Aprilie 2015


Votati articolul "La ce termen se depune bilantul pentru ONG-uri?":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 12 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 23 Aprilie 2015 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X