In cazul urmator, asociatia organizeaza 2-3 evenimente culturale pe an avand venituri din sponsorizari. Anul acesta asociatia a primit o sponsorizare de la o institutie publica in valoare de 30.000 lei. Vom vedea daca este obligatoriu sa fie auditata asociatia , precum si ce presupune acest lucru conform ultimelor reglementari in vigoare.
Iata raspunsul specialistului:
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit pct. 4 din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial aprobate prin OMEF 1969/2007, situatiile financiare anuale sunt supuse verificarii de catre cenzori sau de catre auditori financiari. La pct. 220 alin. 1-3 din reglementarile respective se precizeaza ca situatiile financiare anuale se verifica de catre cenzori sau comisii de cenzori, potrivit legii. Daca se constituie comisie de cenzori, regulile generale de organizare si functionare sunt aprobate de adunarea generala, comisia putandu-si elabora propriul regulament intern de functionare. Conform pct. 221 alin. 1 din aceleasi reglementari situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial pot fi auditate de auditori financiari autorizati.
Totodata, conform art. 20 lit. c, respectiv art. 28 lit. b din OG 26/2000 cu privire la asociatii sau fundatii, cu modificarile ulterioare cenzorul (sau comisia de cenzori) face parte din organele asociatiei/fundatiei non-profit. Daca numarul asociatilor este mai mare de 15, numirea cenzorului este obligatorie, acesta putand fi si o persoana din afara asociatiei, conform art. 27 alin. 1-2 din ordonanta. Mai trebuie tinut seama si de faptul ca in actele constitutive ale asociatiei/fundatiei trebuie inscrise, sub sanctiunea nulitatii absolute, componenta organelor de conducere, administrare si control, deci si a cenzorului/comisiei de cenzori ori, in cazul fundatiei, cel putin a regulilor pentru desemnarea acestora (art. 6 alin. 2 lit. g si art. 16 alin. 2 lit. g din ordonanta).
La modul general, in cazul unei asociatii/organizatii non-profit nu este obligatorie auditarea situatiilor financiare anuale. In schimb, aceste situatii vor fi verificate de catre cenzori, care fac parte din organele asociatiei/fundatiei, in conformitate cu dispozitiile legale specifice si tinand cont si de prevederile actului de infiintare. Raportul cenzorului/comisiei de cenzori va insoti situatiile financiare anuale. Cenzorul sau cel putin unul dintre membrii comisiei de cenzori trebuie sa fie expert contabil autorizat.
Exista situatii in care si auditarea situatiilor financiare anuale ale organizatiilor non-profit este obligatorie (spre exemplu, in cazul persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica – conform art. 3 din OMEF 1969/2007). Pentru organizatiile fara scop patrimonial care primesc finantari din fonduri publice a existat o prevedere in sensul auditarii situatiilor financiare anuale (art. 34 alin. 1 coroborat cu alin. 2 din Legea contabilitatii 82/1991), dar aceasta incadrare in categoria entitatilor de interes public obligate la auditare a fost eliminata prin OUG 79/2014, cand alin. 2 al art. 34 din Legea 82/1991 a fost reformulat in sensul restrangerii categoriilor de entitati obligate la auditare.
Ca atare, daca asociatia nu se incadreaza in categoria persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica, ea nu este obligata sa procedeze la auditarea situatiei financiare anuale, chiar daca a primit o sponsorizare/finantare din fonduri publice.
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist