Supunem astazi atentiei dumneavoastra cazul unei asociatii non-profit care are un teren in concesiune pentru care va trebui sa plateasca o redeventa lunar. Vom stabili astfel care este monografia contabila pe care trebuie sa o intocmim in situatia data. Totodata, vom stabili daca acest contract trebuie declarat si cuprins in declaratiile fiscale lunare, trimestriale sau anuale.
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor pct. 68 alin. (2) din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial aprobate prin OMEF 1969/2007, concesiunile primite se reflecta ca imobilizari necorporale atunci cand contractul de concesiune stabileste o durata si o valoare determinate pentru concesiune. Amortizarea concesiunii urmeaza a fi inregistrata pe durata de folosire a acesteia, stabilita potrivit contractului. In cazul in care contractul prevede plata unei chirii, si nu o valoare amortizabila, in contabilitatea entitatii care primeste concesiunea, se reflecta cheltuiala reprezentand chiria, fara recunoasterea unei imobilizari necorporale.
Prin urmare, in situatia descrisa, concesiunea primita se va reflecta in contabilitate ca o cheltuiala reprezentand chiria, fara recunoasterea unei imobilizari necorporale.
La pct. 111 se precizeaza ca detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a contabilitatii
Potrivit prevederilor de la pct. 156 din acelasi act normativ,drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activele si pasivele entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului.
In aceasta categorie se cuprind angajamente (giruri, garantii, cautiuni) acordate sau primite in relatiile cu tertii, imobilizari corporale luate cu chirie, valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, in pastrare sau custodie, debitori scosi din activ urmariti in continuare, redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate, efecte scontate neajunse la scadenta, precum si alte valori.
Contul 8036 "Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta imobilizarilor primite in leasing, a contractelor de inchiriere, chiriilor si altor datorii asimilate, datorate de catre entitate pentru bunurile luate in concesiune, locatii sau chirie.
In debitul contului 8036 "Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate" se inregistreaza sumele reprezentand redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate, iar in credit, valoarea datoriilor de acest gen, efectiv platite de catre entitate.
Soldul contului reprezinta contravaloarea redeventelor, locatiilor de gestiune, chiriilor si altor datorii asimilate pe care entitatea le are de platit la un moment dat.
Inregistrari contabile propuse:
Redeventa lunara:
612 = 401
"Cheltuieli cu redeventele, "Furnizori"
locatiile de gestiune si chiriile"
Si concomitent inregistrarea in debitul contului 8036 "Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate"
In situatia in care terenul in concesiune este proprietate publica si privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, obligatia platii taxei pe teren cade in sarcina concesionarului.In acest sens in termen de 30 de zile de la incheierea contractului de concesiune trebuie sa depuneti declaratie la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale.
In cazul in care un teren in concesiune este proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, impozitul pe teren se datoreaza de catre proprietar.
Nu trebuie sa declarati acest contract in declaratiile fiscale.