Vom analiza mai jos cazul unui ONG care obtine deficit. In acelasi timp, vom vedea cum va proceda organizatia in ce priveste repartizarea excedentului, in caz ca se obtine.
Vom vedea, de asemenea, in ce masura exista notiunea de rezerva legala aplicabila in cazul unui ONG.
Solutia consultantului:
O organizatie non guvernamentala poate inregistra deficit sau excedent. Conform pct. 191 alin. (3) - (4) din OMEF 1969/2007 , repartizarea excedentului/profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea excedentului/profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Sumele reprezentand rezerve constituite din excedentul/profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea excedentului/profitului" = 106 "Rezerve".
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Excedentul/profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale.
Evidentierea in contabilitate a destinatiilor excedentului/profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala care a aprobat repartizarea excedentului/profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand rezerve si alte destinatii, potrivit legii. Entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea excedentului/profitului.
Potrivit pct. 191 alin.(6) din OMEF 1969/2007, inchiderea conturilor 121 si 129 se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.
Astfel, avand in vedere prevederile mentionate mai sus, repartizarea excedentului/ profitului unui ONG se realizeaza in conformitate cu OMEF 1969/2007 , in baza hotararii adunarii generale a ONG. Aceste destinatii pot fi rezerve, alte fonduri privind activitatile fara scop patrimonial sau poate fi transferat ca rezultat nerepartizat in contul 117 (activitate economica, respectiv activitate fara scop lucrativ).