email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Cele mai importante precizari privind depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2013

Formulare Impoziteraportarile contabile la 30 iunie 201316 augustOrdinul 1013/2013


Va aducem la cunostinta ca prin  Ordinul 1013/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 455/24.07.2013, a fost aprobat Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2013 a operatorilor economici, pe care il prezentam in sinteza in documentarul de mai jos.

Obligatia depunerii raportarilor contabile

Potrivit actului normativ mentionat, au obligatia depunerii raportarilor contabile la 30  iunie 2013:

- operatorii economici carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei;

- operatorilor economici carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului Finantelor Publice nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei;

- entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care verifica incadrarea in criteriul prevazut mai sus pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiu financiar precedent.

- subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii;

Institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, definite potrivit reglementarilor legale, inscrise in Registrul general, institutiile de plata si institutiile emitente de moneda electronica, definite potrivit legii, care acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la prestarea de servicii de plata, respectiv emitere de moneda electronica si prestare de servicii de plata, Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, precum si entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara vor depune la autoritatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice (MFP) raportari contabile la 30 iunie 2013 in formatul si in termenele prevazute de reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru domeniul asigurare, asigurare-reasigurare si reasigurare, pentru domeniul pensiilor private si pentru domeniul pietei de capital.

 
Completare si depunere

Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2013, incadrarea in criteriul prevazut  se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.

Operatoriii economici vor depune  raportarile contabile la unitatile teritoriale ale MFP, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www. e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Formatul electronic al raportarilor contabile depuse pe internet sau la unitatile teritoriale ale MFP consta intr-un fisier .pdf la care este atasat un fisier .xml.

In acest sens, agentii economici vor putea depune raportarile contabile fie la registratura unitatilor teritoriale ale MFP sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de MFP, semnate si stampilate, potrivit legii, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Formatul electronic al raportarilor contabile continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de MFP. Programul de asistenta este pus la dispozitie gratuit de unitatile teritoriale ale MFP sau poate fi descarcat de pe portalul MFP, de la adresa www.mfinante.ro.

Raportarile contabile se compun din  trei formulare:

- Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, cod 10;

- Contul de profit si pierdere sau Situatia veniturilor si cheltuielilor, dupa caz, cod 20;

- Date informative, cod 30.
 

Semnaturi

Raportarile contabile la 30 iunie 2013 sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele in clar al acestora.


Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit raportarile contabile se completeaza astfel:

- directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii;

- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Prin alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie se intelege orice persoana angajata, potrivit legii, care indeplineste conditiile prevazute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Raportarile contabile la 30 iunie 2013 se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.


Nu au obligatia depunerii:

- operatorii economici care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2013;

- cei care in tot semestrul I 2013 s-au aflat in inactivitate temporara;

- cei infiintati in cursul anului 2013;

- persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii.


Termen de depunere

Raportarile contabile la 30 iunie 2013 se vor depune pana cel mai tarziu la data de 16 august 2013.

 

Alte precizari

Operatorii economici au obligatia completarii datelor de identificare( denumirea entitatii, adresa, telefonul si numarul de inmatriculare la registrul comertului), precum si datelor referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare fara a folosii prescurtari sau initiale.

Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" cu datele mentionate mai sus conduce la imposibilitatea identificarii entitatii, si in consecinta, se considera ca raportarea contabila nu a fost depusa, entitatea fiind sanctionata.

 

Sanctiuni

Nedepunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2013, in conditiile prevazute de ordin, se sanctioneaza conform prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formulare Impoziteraportarile contabile la 30 iunie 201316 augustOrdinul 1013/2013


Data aparitiei: 26 Iulie 2013

Votati articolul "ContaUtil: Cele mai importante precizari privind depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X