Iata ca exista situatii in care anumite declaratii sau documente cerute de legislatie sunt depuse de catre angajati, nu neaparat pentru interesul personal al acestora, ci mai ales cu scopul de a sprijini angajatorii in ceea ce priveste reducerea poverii fiscale.
Una dintre aceste situatii o regasim in recenta procedura emisa de Ministerul Finantelor, prevazuta in Ordinul nr. 1.855/2022 din 16 august 2022, aplicata salariatilor care realizeaza in cursul aceleeasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna in care au fost realizate. Acesti salariati au obligatia sa depuna lunar, la fiecare angajator/platitor de venit o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile de mai sus.
Ce se intampla daca salariatii NU depun declaratia
Daca salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator/platitor de venit stabileste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca baza de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata.
Expertul nostru reaminteste ca prin O.G. nr. 16/2022 s-a stabilit ca, incepand cu veniturile aferente lunii august 2022, contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial sa nu poata fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia (actualul salariu minim fiind de 2.550 lei).
Exista si exceptii de la aceasta regula, printre care si cea in care persoana fizica realizeaza... citeste continuarea in revista Taxe si Impozite Actual. ►
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Taxe si Impozite Actual este o publicatie de specialitate ce a castigat instantaneu aprecierile profesionistilor din mediul fiscal-contabil si care este considerata, in mod unanim, cea mai buna sursa de informatii privind:
• problemele controversate generate de actuala legislatie fiscala
• initiativele legislative de ultima ora ale autoritatilor