Ultimul proiect de OUG a incins spiritele in Romania, avand in vedere ca are mai multe efecte negative atat asupra firmelor, cat si a persoanelor fizice. ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie) a tinut sa linisteasca romanii si a precizat ca masurile anuntate de Guvern nu vor duce la cresteri de pret la energie si gaze pentru consumatorii casnici in perioada urmatoare.
Reprezentantii ANRE considera ca Guvernul Romaniei este indreptatit sa adopte masurile anuntate in proiectul de OUG, pe care le considera necesare.
"Prevederile Ordonantei de urgenta privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene aflata, in prezent, in proces de consultare publica pe site-ul Ministerului de Finante, nu vor conduce la cresteri de pret la energie electrica si gaze naturale pentru consumatorii casnici in perioada urmatoare", au precizat oficialii ANRE, conform Agerpres.
Acest anunt vine dupa ce tot reprezentantii companiilor energetice au declarat ca introducerea unui impozit de 3% din cifra de afaceri va duce in final tot la scumpirea energiei si gazelor pentru populatie.
"Impactul este dezastruos. Toti furnizorii romani, mici, vor intra in faliment si vor putea supravietui doar cei mari, care fac parte din multinationale. Concurenta va disparea si pretul va creste", anuntase Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica (AFEER).
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Potrivit lui Lungu tot consumatori vor fi nevoiti sa suporte efectele negative ale OUG.
"Consumatorii vor plati toate efectele in cascada, adica si taxele platite de producatori, si cele platite de de furnizori, si cele platite de distribuitori si asa mai departe, iar impactul in final va fi unul foarte mare, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali. Eu refuz sa cred ca cineva este atat de absurd incat sa ingroape intreaga economie a tarii", a specificat presedintele AFEER.
Si Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) a sustinut, intr-un comunicat, ca introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar duce la falimentul multor companii energetice, ceea ce va afecta securitatea energetica si economia Romaniei.