email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de Ordonanta de Urgenta: Guvernul anunta masuri drastice incepand cu 2019

Proiect de Ordonanta de Urgenta: Guvernul anunta masuri drastice incepand cu 2019
accizepilon IItaxa pe lacomiepensie

MFP (Ministerul Finantelor Publice) a publicat marti, 18 decembrie, un proiect de ordonanta de Urgenta in dezbatere publica pe site-ul institutiei. Guvernul anunta astfel mai multe masuri drastice pe care urmeaza sa le puna in aplicare incepand cu anul 2019.
 

Iata mai jos o lista cu principalele masuri pe care Guvernul doreste sa le puna in aplicare de anul urmator!
 

1. Retragerea din Pilonul II de pensii

Romanii se vor putea retrage de la Pilonul II de pensii inainte de termen, a anuntat Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Incepand de anul urmator, pe baza unei cereri, dupa minimum 5 ani de cotizare, participantii se pot retrage, insa vor avea un comision de retragere de 2% din valoarea activelor cuvenite. Mai multe informatii AICI. >>
 

2. Plafonarea pretului la gazele naturale pentru o perioada de trei ani

Teodorovici doreste plafonarea pretului la gazele naturale de la 1 ianuarie 2019 la 68 lei/MWh, pe o perioada de trei ani, adica pana in februarie 2022. Producatorul are obligatia ca, in aceasta perioada, sa vanda cu prioritate catre furnizori, in conditii reglementate de ANRE, pentru asigurarea intregului necesar de consum al clientilor casnici, din productia curenta si/sau din depozitele de inmagazinare. Mai multe informatii AICI. >>
 

3. Taxa pe lacomie pentru banci

Inca o masura pe care vrea Guvernul sa o aplice incepand cu anul urmator este taxa pe lacomie in cazul ratele ROBOR la 3 si 6 luni care depasesc o anumita valoare. Impactul acestei masuri este estimat la trei miliarde de lei, a anuntat Eugen Teodorovici. Contribuabilii sunt obligati sa calculeze, sa declare si sa plateasca taxa pe lacomie, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza taxa pe lacomie. In acest sens, vor exista anumite cote de care se va tine cont pentru calcul.

Din pacate, tot romanii care se vor imprumuta de la banci vor avea de suferit, dupa cum se poate observa din reactia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Declaratia poate fi citita

AICI. >>


4. Valorea punctului de pensie se majoreaza din septembrie

Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se mentine la 1.100 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 15% si este de 1.265 lei.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, cu modificarile ulterioare, se mentine la 640 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 se majoreaza cu 10% si este de 704 lei.

 

5.  Restituirea taxei de poluare pentru masini

Luand in considerare ca termenele limita instituite pentru restituirea de catre organele competente a sumelor cuvenite contribuabililor / platitorilor nu pot fi respectate datorita volumului mare de cereri inregistrate, ceea ce poate conduce la afectarea bugetelor organele fiscale competente care realizeaza operatiunile de restituire prin cresterea cuantumului dobanzilor calculate, si, implicit, la afectarea colectarii veniturilor bugetare, respectiv a executiei bugetare, este necesara prelungirea termenelor pana la care se va realiza restituirea catre contribuabili / platitori a taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrului de mediu pentru autovehicule.

Restituirea sumelor prevazute la alin. (1) se realizeaza, in baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

a) pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2019;
b) pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019.”

Sumele ramase de restituit, reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2017 cu modificarile si completarile ulterioare, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, pana la data de 30 iunie 2019.

(3) Sumele ramase de restituit, reprezentand timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, pana la data de 30 iunie 2019.
 

6. Acciza pentru tigari

Acciza specifica exprimata in lei/1.000 de tigarete se determina anual, pe baza pretului mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem si a accizei totale al carei nivel este prevazut in anexa nr. 1. Aceasta acciza specifica se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,  pana la 1 martie. In perioada 1 ianuarie 2019 - 31 martie 2019 acciza specifica pentru tigarete este de 372,73 lei/1.000 tigarete.”
 

7. Taxa anuala pentru organizatorii de jocuri de noroc


Incepand cu 01.01.2019 organizatorii de jocuri de noroc prevazuti in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a plati o taxa anuala reprezentand 3% din totalul taxelor de participare incasate in anul precedent, cu exceptia organizatorilor de jocuri de noroc la distanta sau jocuri de noroc on line care au obligatia de a plati o taxa anuala de 5% din totalul taxelor de participare incasate in anul precedent.

(2) Organizatorii de joc prevazuti la alin.(1), personal sau prin reprezentantul sau autorizat definit potrivit OUG nr.77/2009, calculeaza, declara si platesc  taxa la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii februarie a anului fiscal urmator celui in care s-a incasat taxa de participare.

(3) Organizatorul de jocuri de noroc care se infiinteaza in cursul anului are obligatia de a plati o taxa lunara reprezentand 3% din totalul taxelor de participare incasate in luna precedenta, cu exceptia organizatorilor de jocuri de noroc la distanta sau jocuri de noroc on line care au obligatia de a plati o taxa lunara de 5% din totalul taxelor de participare incasate in luna precedenta. Taxa se calculeaza, se declara si se plateste  la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au incasat taxele de participare. In aceasta situatie taxa anuala nu se va mai datora in anul urmator celui de infiintare.

 

 

8. Bugetarii nu vor mai fi platiti pentru munca suplimentara

In perioada 2019 - 2021, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.

Exceptia o reprezinta aceste categorii. Activitatea desfasurata de personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, este platita incepand cu anul 2014, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2014, art. 12 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/2014, art. 8 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2015, art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2016, ale art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2017 si ale art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017. Aceasta masura a fost adoptata in scopul eliminarii disfunctionalitatilor generate de insuficienta personalului pentru efectuarea misiunilor operative specifice structurilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala.
 

Consultati documentele atasate mai jos:

Proiectul OUG >>>

Nota de fundamentare >>


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accizepilon IItaxa pe lacomiepensie


Data aparitiei: 19 Decembrie 2018

Votati articolul "Proiect de Ordonanta de Urgenta: Guvernul anunta masuri drastice incepand cu 2019":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 20 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X