email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariul minim pe economie va fi mai mare de la 1 iunie. Suma de 200 lei NU va fi impozitata

Salariul minim pe economie va fi mai mare de la 1 iunie. Suma de 200 lei NU va fi impozitata
salariu minimimpozitaresalarizare

Incepand cu 1 iunie 2022, firmele pot majora salariul minim brut de baza cu 200 de lei, care nu vor fi impozitati, conform OUG 67/2022 (M.O. 494 din 18 mai 2022). 

Ministerul Finantelor a elaborat actul normativ necesar pentru indeplinirea masurii adoptate in cadrul programului guvernamental ”Sprijin pentru Romania”,”200 de lei in plus pentru salariul minim (crestere voluntara scutita de taxe)”.

Astfel, va fi implementata neimpozitarea si neincluderea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru cresterea voluntara a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut in contractul individual de munca. Reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecintelor sociale negative cauzate de cresterea preturilor.

De la 1 iunie 2022, pentru suma rezultata din majorarea salariului de baza de la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 2.550 lei lunar, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

De aceasta masura vor beneficia si persoanele nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si pana la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Totodata, prin OUG 67/2022 sunt aduse o serie de modificari si completari Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala necesare pentru reglementarea obligatiei de raportare de catre furnizorii de servicii postale a informatiilor specifice referitoare la trimiterile postale pentru care destinatarul achita expeditorului, prin intermediul retelei postale, contravaloarea bunului livrat.
Prin aceasta masura se urmareste identificarea beneficiarilor reali care eludeaza taxele si impozitele datorate, prin incasarea sub forma de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii postale, a veniturilor obtinute din tranzactii efectuate in mediul on-line.

Citeste si: Legea 135/2022 - salariul minim brut in agricultura va fi de minimum 3000 lei lunar

OUG 67/2022 - 200 lei in plus la salariul minim: continutul actului normativ

Art. 1
(1) Incepand cu data de 1 iunie 2022, prin derogare de la prevederile Titlului IV si V din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii pentru o suma de 200 lei reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) angajatorii majoreaza voluntar, oricand in perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022, inclusiv, nivelul salariului de baza lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2550 lei la 2750 lei, pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in care nivelul salariului de baza lunar brut la aceeasi data, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;

b) nivelul salariului de baza lunar brut stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri este de 2750 lei, in cazul persoanelor nou angajate in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pana la data de 31 decembrie 2022, inclusiv.

(2) Suma de 200 de lei prevazuta la alin. (1), nu se ia in calcul pentru aplicarea deducerilor personale prevazute la art. 77 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Regimul fiscal prevazut la alin. (1) si (2) se aplica in perioada in care salariul majorat/de incadrare, dupa caz, este mentinut la nivelul de 2750 lei, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in intervalul 01 iunie - 31 decembrie 2022, inclusiv, proportional cu perioada din luna in care salariatii au beneficiat de majorarea salariala prevazuta la alin. (1) lit. a) sau sunt incadrati in munca la un nivel al salariului stabilit potrivit alin. (1) lit.b), in cazul celor nou angajati.

Art. 2

Prevederile art. (1) nu sunt aplicabile personalului salarizat potrivit Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 3

Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:  

1. La art.59, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1) cu urmatorul cuprins:

„(2^1) Furnizorul de servicii postale de trimitere contra ramburs este obligat sa furnizeze periodic organului fiscal central informatii referitoare la trimiterile postale care au ca si particularitate achitarea de catre destinatar expeditorului, prin intermediul retelei postale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii postale inregistrate.

2. La art.59, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

”(3) Furnizarea informatiilor prevazute la alin. (1) - (2^1) se face prin completarea unei declaratii pe propria raspundere.” 
 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu minimimpozitaresalarizare


Data aparitiei: 04 Mai 2022
Ultima actualizare: 19 Mai 2022

Votati articolul "Salariul minim pe economie va fi mai mare de la 1 iunie. Suma de 200 lei NU va fi impozitata":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X