Fiindca se intampla si la case mai mari si fiindca nu exista meserie fara prejudecati, am trecut mai jos o lista cu cele mai mari prejudecati despre contabili. Cum ii privesc unii clienti pe profesionistii contabili si care sunt cele mai mari prejudecati ale acestora? Si, de cealalta parte, care sunt provocarile de care se lovesc profesionistii contabili in relatia cu clientii? Iata cateva exemple!
Pentru ca exista programe si softuri de contabilitate, multi oameni traiesc cu impresia ca munca pe care o fac contabilii e simpla si ca tot ce au acestia de facut e sa introduca datele intr-un soft care le va afisa in doi pasi rezultatele! Cat ai zice peste, contabilitatea e gata!
2. Nu inteleg de ce dureaza atat.
Dincolo de volumul urias de munca, de multe ori clientii cred ca tot ceea ce au contabilii de facut se rezuma la operatiuni simple care n-ar trebui sa dureze prea mult. Mai mult, daca ar avea timp, multi dintre ei ar face asta si singuri.
Obligatiile angajatilor care au in atributiile de serviciu utilizarea casei de marcat. Ordonanta 28/1999
Filiala CECCAR Suceava a transmis recent un material cuprinzator privind obligatiile angajatilor care au in atributiile de serviciu utilizarea casei de marcat:
1. emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile sau serviciile incasate cu numerar, cu cardul sau cu bonuri valorice prestate cu valoarea corecta a livrarii si/sau prestarii inclusiv pentru incasarile de avansuri si/sau vouchere cadou;
2. emiterea bonului fiscal fara a contine date eronate, inmanarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal si/sau eliberarea facturii la solicitarea clientului;
3. verificarea permanenta a indeplinirii obligatiei de a afisa anuntul de atentionare privind obligativitate casei de marcat ; utilizarea registrului special in situatia defectarii aparatului electronic de marcat si emiterea de chitante si facturi la solicitarea clientului - numai in aceasta situatie.
Examen expert contabil 2017: Examen acces la stagiul pentru obtinerea calitatii de expert contabil si de contabil autorizat
Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania organizeaza, in zilele de 7 si 14 octombrie 2017, examenul de acces la stagiul pentru obtinerea calitatii de expert contabil si de contabil autorizat.
Astfel, proba scrisa se va desfasura in data de 7 octombrie, la disciplinele Contabilitate, Fiscalitate si Drept - pentru categoriile expert contabil si contabil autorizat -,
iar in data de 14 octombrie va avea loc proba scrisa la disciplinele Evaluare economica si financiara a intreprinderilor, Audit, Expertiza contabila si Doctrina si deontologie - doar pentru categoria expert contabil.
Contabilii autorizati, cu studii superioare economice, membri activi ai CECCAR, care au indeplinite la zi obligatiile profesionale fata de Corp, pot sustine, in data de 14 octombrie, proba scrisa la disciplinele Contabilitate, Audit, Evaluare economica si financiara a intreprinderii, Expertiza contabila si Doctrina si deontologie, pentru a accede la profesia de expert contabil.
Contributii sociale. Taxarea suplimentara a contractelor de munca cu timp partial. Ordonanta 4/2017
Incepand cu data de 1 august 2017 prin Ordonanta 4/2017, se modifica modalitatea de calcul a contributiilor sociale (pensii si sanatate) datorate de angajatori pentru contractele de munca cu timp partial.
Modificarea vizeaza plata integrala a contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator (pensii si sanatate) la nivelul salariului minim garantat in plata indiferent de norma de lucru stabilita prin contractul individual de munca, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Taxarea suplimentara nu se aplica pe perioada in care salariatii se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;