email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilii vor depune Declaratia nefinanciara consolidata despre planul de afaceri, politicile de vanzare si riscurile privind clima, risipa alimentara si discriminarea de gen

declaratia nefinanciara consolidataexercitiul financiardata bilantului500 salariatientitati interes public

Un nou proiect de ordin al ministrului finantlor publice privind modificarea si completarea unor reglementari contabile, publicat in data de 17.06.2016 pe site-ul MFP, anunta introducerea obligatiei de a depune declaratia nefinanciara consolidata.

Daca pe de o parte ANAF anunta ca a simplificat Formularul 088, iata ca alte informatii care vor ingreuna activitatea firmelor sunt cerute prin noua declaratie nefinanciara consolidata. Astfel, prin prezentul proiect de ordin se propune ca toate entitatile de interes public, indiferent de reglementarile contabile aplicabile, sa intocmeasca o declaratie nefinanciara daca la data bilantului, depasesc criteriul de a avea un numar mediu de 500 de salariati in cursul exercitiului financiar.

Informatiile cuprinse in declaratia nefinanciara se refera la aspecte de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita, precum si la urmatoarele aspecte:
a) o descriere succinta a modelului de afaceri al entitatii;
b) o descriere a politicilor adoptate de entitate in legatura cu aceste aspecte, inclusiv a procedurilor de diligenta necesara aplicate;
c) rezultatele politicilor respective;
d) principalele riscuri legate de aceste aspecte care decurg din operatiunile entitaţii, inclusiv, atunci cand este relevant si proportional, relatiile sale de afaceri, produsele sau serviciile sale care ar putea avea un impact negativ asupra domeniilor respective si modul in care entitatea gestioneaza riscurile respective;
e) indicatori-cheie de performanta nefinanciara relevanti pentru activitatea specifica a entitatii.

ATENTIE! Declaratia nefinanciara consolidata va contine, dupa caz, trimiteri si explicatii suplimentare privind sumele raportate in situatiile financiare anuale consolidate.

Mai mult, declaratia nefinanciara trebuie sa contina, in ceea ce priveste aspectele legate de mediu, detalii privind impactul actual si previzibil al operatiunilor entitatii asupra mediului si, dupa caz, asupra sanatatii si a sigurantei, utilizarea de energie regenerabila si neregenerabila, emisiile de gaze cu efect de sera, utilizarea apei si poluarea aerului.

In ceea ce priveste aspectele sociale si de personal, informatiile furnizate in declaratia nefinanciara se pot referi la actiunile intreprinse pentru a asigura egalitatea de gen, punerea in aplicare a conventiilor fundamentale ale Organizatiei Internationale a Muncii, conditiile de munca, dialogul social, respectarea dreptului lucratorilor de a fi informati si consultati, respectarea drepturilor sindicale, sanatatea si siguranta la locul de munca, dialogul cu comunitatile locale si/sau actiunile intreprinse pentru a asigura protectia si dezvoltarea acestor comunitati.

In ceea ce priveste drepturile omului, combaterea coruptiei si a darii de mita, declaratia nefinanciara poate include informatii privind prevenirea abuzurilor in materie de drepturile omului si/sau privind instrumentele instituite pentru combaterea coruptiei si a darii de mita.

Declaratia nefinanciara include, de asemenea, consecintele asupra schimbarii climatice pe care le au activitatea entitatii si utilizarea bunurilor si serviciilor pe care aceasta le produce, ca si asupra angajamentelor sale in favoarea dezvoltarii durabile, a luptei impotriva risipei alimentare si in favoarea luptei impotriva discriminarii si a promovarii diversitatii.

Va prezentam mai jos raportul de aprobare a proiectului publicat recent de Finante:


Potrivit prevederilor art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Finantelor Publice emite reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici. Aceste entitati aplica prevederile Reglementarilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 28 alin. (7) si art. 29 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale sunt insotite de raportul administratorilor.

Principala reglementare comunitara in domeniul contabilitatii este reprezentata de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind situatiile financiare anuale, situaţiile financiare consolidate si rapoartele conexe ale anumitor tipuri de intreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European si a Consiliului si de abrogare a Directivelor 78/660/CEE si 83/349/CEE ale Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 182 din data de 29 iunie 2013. Directiva 2013/34/UE a fost modificata prin Directiva 2014/95/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 octombrie 2014 de modificare a Directivei 2013/34/UE in ceea ce priveste prezentarea de informatii nefinanciare si de informatii privind diversitatea de catre anumite intreprinderi si grupuri mari, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 330 din data de 15 noiembrie 2014, prin care se introduce obligatia cuprinderii in raportul administratorilor a unei declaratii nefinanciare.

In aria de aplicabilitate a Directivei 2014/95/UE a Parlamentului European si a Consiliului sunt cuprinse entitatile mari care sunt entitati de interes public si care, la data bilantului, indeplinesc criteriul de a avea un numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar mai mare de 500.

De asemenea, Directiva permite statelor membre sa solicite prezentarea informatiilor nefinanciare si de catre alte entitati.

II. Aspecte reglementate de proiectul de ordin

Prin prezentul proiect de ordin se propune ca toate entitatile de interes public, indiferent de reglementarile contabile aplicabile, sa intocmeasca o declaratie nefinanciara daca la data bilantului, depasesc criteriul de a avea un numar mediu de 500 de salariati in cursul exercitiului financiar.

in intelesul reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici, reprezinta entitati de interes public:
- societatile/companiile naţionale, societaţile cu capital integral sau majoritar de stat si regiile autonome, in cazul entitatilor care aplica Reglementarile contabile privind situaţiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare;

- societatile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, in cazul entitatilor care aplica Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

Informatiile cuprinse in declaratia nefinanciara se refera la aspecte de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita, precum si la urmatoarele aspecte:
a) o descriere succinta a modelului de afaceri al entitatii;
b) o descriere a politicilor adoptate de entitate in legatura cu aceste aspecte, inclusiv a procedurilor de diligenta necesara aplicate;
c) rezultatele politicilor respective;
d) principalele riscuri legate de aceste aspecte care decurg din operatiunile entitatii, inclusiv, atunci cand este relevant si proportional, relatiile sale de afaceri, produsele sau serviciile sale care ar putea avea un impact negativ asupra domeniilor respective si modul in care entitatea gestioneaza riscurile respective;
e) indicatori-cheie de performanta nefinanciara relevanti pentru activitatea specifica a entitatii.

Informatii similare sunt prezentate, de asemenea, de entitatile de interes public care sunt societati-mama ale unui grup care, la data bilantului pe o baza consolidata, depasesc criteriul de a avea un numar mediu de 500 de salariati in cursul exercitiului financiar. Acestea includ in raportul consolidat al administratorilor o declaratie nefinanciara consolidata.

Avand in vedere cele de mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finantelor publice pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile, pe care vi-l supunem spre aprobare.

Puteti consulta AICI proiectul integral.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia nefinanciara consolidataexercitiul financiardata bilantului500 salariatientitati interes public


Data aparitiei: 22 Iunie 2016

Votati articolul "Contabilii vor depune Declaratia nefinanciara consolidata despre planul de afaceri, politicile de vanzare si riscurile privind clima, risipa alimentara si discriminarea de gen":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X