Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

SAF-T pentru contribuabilii mici: ce obligatii sunt de la 1 ianuarie 2025

Data aparitiei: 08 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
SAF-T pentru contribuabilii mici: ce obligatii sunt de la 1 ianuarie 2025
saf-td406contribuabili mici

Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023.
 
Va reamintim, SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international, pentru trimiterea de date fiscal-contabile (TVA, produse, stocuri, facturi, plati, miscari de bunuri, inregistrari contabile) de la contribuabili catre autoritatile fiscale. Marea noutate este ca, prin intermediul acestui fisier, ANAF poate face unele verificari electronic, fara sa mai fie nevoie de inspectii fiscale pe teren. 
 
Asadar, in calitate de contribuabil mic, de la 1 ianuarie aveti o noua obligatie: trebuie sa depuneti Declaratia 406, completata corect, astfel incat sa nu ridice semne de intrebare, deoarece eventualele neclaritati se pot solda cu controale fizice, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere.

Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va contine erori?

Solutia o constituie lucrarea SAF-T pentru contribuabilii mici care va prezinta situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp.

Cine sunt contribuabilii mici?

Microentitatile sunt entitatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
 
a) totalul activelor: 2.250.000 lei;
b)

cifra de afaceri neta: 4.500.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.
 
Entitatile mici sunt entitatile care, la data bilantului, nu se incadreaza in categoria microentitatilor si care nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
 
a) totalul activelor: 25.000.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 50.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
 
ANAF a publicat listele contribuabililor mari si mijlocii, prin urmare, cei care nu se regasesc pe aceste liste sunt contribuabili mici (microentitati si entitati mici).
 
Dar nu toti dintre acestia au obligatia de depunere SAF-T. Dvs. unde va incadrati? Descoperiti in lucrare ce obligatii aveti! >>
 
Nu uitati! Cea mai buna modalitate de a intelege subtilitatile si capcanele oricarei noi prevederi legislative este sa luati contact cu dificultatile pe care le creeaza aplicarea concreta a respectivei prevederi. Practica este intotdeauna cel mai bun profesor.
 
Iar spetele din lucrarea noastra exact aici isi dovedesc utilitatea. Ele sunt rezolvate intr-o maniera limpede si coerenta, dupa o structura foarte usor de urmarit:
 
• expunerea problemei
• expunerea solutiei, cu temeiuri legale comentate
• atentionari asupra aspectelor sensibile, deloc evidente la prima vedere

Nelamuriri intalnite la raportarea SAF-T

  • Cum se declara mijloacele fixe
  • Integrarea bazelor de date (spre exemplu daca gestiunea se tine in cont separat de programul de contabilitate, cum se rezolva cu SAF-T)
  • Depunerea SAF-T de catre nerezidenti
  • Declararea facturilor
  • Coduri utilizate in SAF-T in functie de domeniul de activitate etc.

 
...Click aici pentru explicatii detaliate >>
 
Exemple de spete solutionate in lucrare:

  • O intreprindere individuala, platitoare de TVA lunara, de la 01.01.2025 va trebui sa depuna declaratia D406? Este inscrisa la exceptii, dar totodata este si platitoare de TVA.
  • O persoana juridica din Germania, inregistrata in Romania doar in scop de TVA prin reprezentant fiscal, are obligatia de depunere a Declaratiei informative D406?  Daca da, incepand cu ce data?
  • O intreprindere mica, aflata in suspendare, trebuie sa depuna D406 incepand cu 01 ianaurie 2025? Si daca intra in dizolvare cu lichidare?
  • Cum trebuie sa pregatesc o societate in vederea intocmirii corecte din Saga, a declaratiei D406? Trucuri, corelatii importante, setari, cum se verifica erorile si cum se corecteaza erorile.
  • O societate comerciala desfasoara comert cu amanuntul, iar evidenta stocurilor se tine folosind gestiunea global - valorica. Incepand cu 1 ianuarie 2025, cand declaratia SAF-T este obligatorie, cum este obligata societatea sa tina evidenta stocurilor, in vederea intocmirii declaratiei SAF-T pentru stocuri?
  • Incepand cu data de 01.01.2025 asociatiile de proprietari (cu sau fara activitate economica) sunt obligate sa depuna SAF-T? 
  • Un ONG, cu CAEN 9319 - Alte activitati sportive, neplatitor de TVA trebuie sa depuna SAF-T? Si daca da, incepand cu ce data?


Spetele pe care vi le punem la dispozitie elimina erorile, astfel incat veti gestiona fara efort o declaratie complexa, care da mari batai de cap contribuabililor! 

...Click aici pentru Formularul de Comanda >>

Foto: unsplash.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X