email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017

raportarea contabila 30 iunieraportari contabile 30 iuniecertificatele verziOUG 24/2017

Prin OMFP 895 publicat in MOF nr. 463 din 21/06/2017 a fost aprobat Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017 a operatorilor economici. 

Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017 se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 si celor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin OMFP 2844/2016, care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei, inclus operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic. 

Incadrarea in plafonul de 220.000 lei  se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. 

In cazul persoanelor juridice care au subunitati fara personalitate juridica se vor avea in vedere urmatoarele aspecte:

- activitatea desfasurata de subunitatile fara personalitate juridica se insumeaza de persoana juridica care intocmeste raportarea contabila la 30 iunie 2017. 

- sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017 se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in plafonul de 220.000 lei pe baza indicatorilor determinati conform raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2016. 

- din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acesta reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. In acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent. 

Prin ordinul 895 s-au adus si modificari reglementarilor contabile cu privire la evidentierea certificatelor verzi, avand in vedere schimbarile legislatiei in domeniu incepand cu 01 aprilie 2017. 



Astfel, prin OUG 24/2017 au fost aduse modificari si completari Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie si pentru modificarea unor acte normative, modificari aplicabile incepand cu data de 01 aprilie 2017. Potrivit acestora, certificatele verzi emise dupa data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta dobandesc valoare in momentul tranzactionarii, iar cele emise anterior au regimul juridic stabilit de legislatia in vigoare la momentul emiterii acestora. 

Cititi si Raportarile contabile la 30 iunie se depun pana la 16 august 2017. OMFP nr. 895/2017

Prin urmare, incepand cu data de 1 aprilie 2017 tratamentul contabil al certificatelor verzi se modifica dupa cum urmeaza:
Certificatele verzi evidentiate in contul 507 «Certificate verzi primite» la data de 1 aprilie 2017 au tratamentul contabil prevazut pana la intrarea in vigoare a prevederilor OUG 24/2017.

- certificatele verzi primite, inclusiv cele amanate de la tranzactionare, dupa data de 1 aprilie 2017 se evidentiaza numeric extracontabil in contul 804 «Certificate verzi» (cont nou) si se recunosc la venituri in contul 768 «Alte venituri financiare», la momentul tranzactionarii acestora.

- certificatele verzi amanate de la tranzactionare si existente la data de 1 aprilie 2017 in soldul contului 266 «Certificate verzi amanate», respectiv 472 «Venituri inregistrate in avans»/analitic distinct, se evidentiaza numeric in debitul contului 804 «Certificate verzi» si concomitent se efectueaza operatiunea de stornare a contravalorii acestora (articol contabil 472 «Venituri inregistrate in avans»/analitic distinct = 266 «Certificate verzi amanate»)." 
 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportarea contabila 30 iunieraportari contabile 30 iuniecertificatele verziOUG 24/2017


Data aparitiei: 26 Iunie 2017

Votati articolul "Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2017":
Rating:

Nota: 3.58 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X