Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Contabilitatea certificatelor verzi in anul 2018. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Data aparitiei: 04 Septembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contabilitatea certificatelor verzi in anul 2018. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu
certificate verzivenituri financiareinregistrari contabile

Pentru promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie se aplica sistemul de promovare reglementat de Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit acestei legi, operatorul de transport si sistem emite lunar certificate verzi producatorilor pentru cantitatea de energie electrica produsa din centrale electrice care utilizeaza surse regenerabile de energie, din care se scade cantitatea de energie electrica necesara asigurarii consumului propriu tehnologic al acestora.

Prin OUG 24/2017 au fost aduse modificari si completari Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie si pentru modificarea unor acte normative, modificari aplicabile incepand cu data de 01 aprilie 2017. Certificatele verzi emise incepand cu aceasta data sunt supuse tranzactionarii si dobandesc valoare doar in momentul tranzactionarii lor.

Contabilizarea certificatelor verzi primite de producatorii de energie electrica din surse regenerabile, potrivit legii, incepand cu data de 1 aprilie 2017 se efectueaza in conformitate cu prevederile pct. 301 indice 1 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014. Astfel, certificatele verzi primite, inclusiv cele amanate de la tranzactionare, dupa data de 1 aprilie 2017 se evidentiaza numeric extracontabil in contul 804 «Certificate verzi» si se recunosc la venituri in contul 768 «Alte venituri financiare», la momentul tranzactionarii acestora.

Avand in vedere aceste prevederi, inregistrari contabile pentru primirea si tranzactionarea certificatelor verzi vor fi:

Primirea certificatelor verzi, inclusiv cele amanate de la tranzactionare (doar numeric):
804
Certificate verzi

Tranzactionarea certificatelor verzi:

 

507        =        768
Certificate verzi primite        Alte venituri financiare
461        =        507
            Debitori diversi          Certificate verzi primite

                804
  Certificate verzi

Producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie si furnizorii vor tranzactiona certificatele verzi pe piata centralizata a certificatelor verzi, precum si pe piata contractelor bilaterale a certificatelor verzi.

Cadrul de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata certificatelor verzi este asigurat de OPCOM, ca operator al pietei de energie electrica, conform reglementarilor emise de ANRE.
Vanzarea certificatelor verzi este permisa exclusiv producatorilor de energie din surse regenerabile.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X