Pentru societatile care tranzactioneaza monede virtuale (bitcoin, etherum etc), stabilim daca acestea pot fi considerate investitii financiare. Va oferim ca exemplu si un model de monografie contabila pentru aceasta activitate, alaturi de obligatiile din punct de vedere al impozitului si al TVA.
Monedele virtuale si activitatea de tranzactionare a acestora nu sunt reglementate de legislatia din Romania. Aceste monede nu poate fi considerate imobilizari financiare avand in vedere prevederile oct. 264-266 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, potrivit carora:
"264. - (1) Imobilizarile financiare cuprind actiunile detinute la entitatile afiliate, imprumuturile acordate entitatilor afiliate, actiunile detinute la entitati asociate si entitati controlate in comun, imprumuturile acordate entitatilor asociate si entitatilor controlate in comun, alte investitii detinute ca imobilizari, alte imprumuturi.
(……)
(4) In categoria altor investitii detinute ca imobilizari se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, precum si certificatele verzi prezentate la subsectiunea 4.5.4. "Contabilitatea certificatelor verzi".
265. - (1) La alte creante imobilizate se cuprind garantiile, depozitele si cautiunile depuse de entitate la terti.
(2) In conturile de creante imobilizate reprezentand imprumuturi acordate se inregistreaza sumele acordate tertilor in baza unor contracte pentru care entitatea percepe dobanzi, potrivit legii.
(3) Entitatile care au evidentiate in contul de creante imobilizate creante imobilizate cu scadenta mai mare de un an, vor prezenta in bilant, la imobilizari financiare, numai partea cu scadenta mai mare de 12 luni, diferenta urmand a fi reflectata la creante.”
In lipsa unor prevederi care sa reglementeze aceasta activitate consider ca, din punct de vedere contabil, acestea se pot inregistra cu ajutorul contului 371 –Marfuri, inregistrarile contabile fiind cele specifice:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Achizitie: 371=401
Vanzare: 4111=707
Scoatere din evidenta: 607=371
In ceea ce priveste sistemul de impunere aceste venituri nu sunt exceptate de la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Astfel, daca la 31 decembrie a anului fiscal precedent sunt indeplinite urmatoarele conditii prevazute la art. 47 din Codul fiscal societatea datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor:
1. a realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea urmatoarelor activitati: activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia activitatilor de intermediere in aceste domenii), in domeniul jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.
2. a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale; Incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor.
3. a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
4. capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
5. nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Intrucat aceste monede nu sunt utilizate ca mijloc legal de plata, tranzactionarea acestora nu este o operatiune scutita cu drept de deducere conform art. 292 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Aceste operatiuni intra in plafonul de scutire pentru intreprinderile mici (65.000 euro/220.000 lei) iar la depasirea plafonului societatea are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist