email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile Reglementari contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055 din 2009

contabilitatea certificatelor verziajustarideprecierea creantelorOMFP 3055/2009


In Monitorul Oficial, Partea I nr. 603 din 22/08/2012 a fost publicat OMFP 1118/2012 privind modificarea si completarea Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009.

Modificarile vizeaza:

I.    Evidentierea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

La punctul 117 din reglementari, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
    "(4) In categoria altor investitii detinute ca imobilizari se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate cu scopul obtinerii de profit pe termen lung."

La punctul 168, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
    "(3) In categoria altor investitii pe termen scurt se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate cu scopul obtinerii de profit in urma vanzarii intr-o perioada scurta de timp."

Aceste prevederi se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012

II.    Contabilitatea certificatelor verzi

Dupa punctul 170 din reglementarile contabile se introduce o noua subsectiune, subsectiunea 8.3.31 "Contabilitatea certificatelor verzi", cuprinzand punctele 1701-1704, cu urmatorul cuprins:
    "8.3.31. Contabilitatea certificatelor verzi
    1701. - (1) Producatorii de energie din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi emise de operatorul de transport si sistem, potrivit legii, inregistreaza certificatele primite in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate» analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 «Venituri inregistrate in avans» analitic distinct). Veniturile inregistrate in avans se evidentiaza in contul de profit si pierdere pe masura vanzarii certificatelor verzi. La inregistrarea in contabilitate, certificatele verzi primite se evalueaza la pretul de tranzactionare de la data primirii, publicat de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.).
    (2) La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi evidentiate in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate» analitic distinct se evalueaza la valoarea de tranzactionare publicata de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.) pentru ultima tranzactie, cu reflectarea in rezultatul perioadei a diferentelor rezultate (contul 768 «Alte venituri financiare» sau contul 668 «Alte cheltuieli financiare», dupa caz).
    1702. - (1) Furnizorii de energie electrica si producatorii obligati, potrivit legii, sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi inregistreaza contravaloarea certificatelor verzi achizitionate in contul 652 «Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator».
    (2) In situatia in care achizitionarea certificatelor verzi se efectueaza inainte de termenele prevazute de lege, contravaloarea certificatelor verzi se inregistreaza in contul 471 «Cheltuieli inregistrate in avans», urmand ca la termenele legale sa se inregistreze cheltuiala in contul 652 «Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator».
    1703. - (1) In situatia in care alte entitati achizitioneaza certificate verzi in scopul realizarii de profit pe termen scurt, in conditiile prevazute de legislatie, certificatele verzi sunt asimilate investitiilor pe termen scurt, fiind inregistrate in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate»/analitic distinct.
    (2) La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi se evalueaza la valoarea de tranzactionare publicata de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.) pentru ultima tranzactie, cu reflectarea in rezultatul perioadei a diferentelor rezultate (contul 768 «Alte venituri financiare» sau contul 668 «Alte cheltuieli financiare», dupa caz).
    1704. - Certificatele verzi anulate, potrivit legii, pentru ca nu au fost utilizate in perioada de valabilitate se evidentiaza pe seama cheltuielilor perioadei (contul 668 «Alte cheltuieli financiare»). Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul anularii certificatelor verzi obtinute necuvenit de un operator economic acreditat, daca acestea nu au fost inca tranzactionate."

Aceste prevederi se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012

III.    Reglementarea modului de inregistrare a ajustarilor pentru deprecierea creantelor preluate prin cesionare

Punctul 190 din reglementari se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "190. - In cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare, articol contabil 6814 «Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante» = 496 «Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi»".

Anterior acestor modificari punctul 190 stabilea ca, in cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale.

Aceste prevederi se aplica pentru creantele cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012

Incepand cu 01 iulie 2012, prin modificarile aduse Legii 571/2003 privind Codul fiscal de OUG 24/2012 a fost introdusa posibilitatea de a deduce provizioanele/ajustarile pentru deprecierea creantelor preluate de la institutiile de credit in vederea recuperarii acestora, in conditiile prevazute la art. 22 alin. (1) lit. m).




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitatea certificatelor verziajustarideprecierea creantelorOMFP 3055/2009


Data aparitiei: 24 August 2012

Votati articolul "Noile Reglementari contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055 din 2009":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X