email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediu medical in 2018: noile norme metodologice de acordare

Concediu medical in 2018: noile norme metodologice de acordare
cod fiscalmodificari acte normativeasigurari sociale de sanatate

Romanii care vor fi nevoiti sa isi ia concediu medical pe parcursul anului 2018 trebuie sa fie informati in privinta noilor norme metodologice de acordare, care sunt aplicabile din luna ianuarie a acestui an. Legat de acestea, au aparut o serie de modificari carora trebuie sa le acordati o deosebita atentie.

In Monitorul Oficial din data de 12 ianuarie 2018 au fost publicate Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Noile norme metodologice de acordare a concediilor medicale, ce se aplica din luna ianuarie 2018, au in vedere modificarile fiscale ce au intervenit in legislatia asigurarilor sociale.


Conform site-ului legestart.ro, evidenta persoanelor asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, precum si a certificatelor de concediu medical se realizeaza pe baza Declaratiei 112 – depusa de obicei de angajator – privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, prevazuta la art. 147 alin. (1) din Codul fiscal.

Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala, stabilindu-se numarul necesar de zile de concediu medical, potrivit aceleasi surse.

Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, insa numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru cazurile de mai jos:

- in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
- pentru perioada de internare in spital;
- pentru imobilizare in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de catre


medicul ortoped/chirurg;
- situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile;
in caz de carantina;
- pentru pacientii cu afectiuni oncologice.


Concediu medical in 2018: ce trebuie sa stiti neaparat

1. Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, acordate de obicei in mod egal inainte si dupa nasterea copilului. Cu acordul medicului se pot modifica aceste perioade, insa concediului de lauzie nu poate fi mai mic de 42 de zile calendaristice. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

2. Pentru persoanele fizice asigurate in baza contractului de munca, plata contributiei se realizeaza de catre angajator, pe cheltuiala acestuia si contributia este cuprinsa, de la 1 ianuarie 2018, in contributia asiguratorie pentru munca (CAM) – procent 2,25% conform OUG nr. 79/2017 pentru modificarea Codului fiscal.

3. Se pot face asigurari facultative pentru concediile medicale. Persoanele care nu figureaza ca asigurati in sistemul medical romanesc pot sa incheie contracte de asigurare in aceasta privinta.

4. Puteti obtine certificatele de concediu medical si online. Conform unui act normativ publicat de Guvern in luna decembrie 2017, medicii pot elibera aceste certificat si in format electronic. Bineinteles, poentru certificatul in format electronic, medicii care le elibereaza vor trebui sa foloseasca o semnatura electronica.

5. Puteti obtine un concediu medical mai lung in cazul in care aveti de ingrijit un copil grav bolnav. Daca pana acum parintii puteau sa stea in concediu medical pana ce copilul implinea varsta de sapte ani, de acum a intrat in vigoare regula conform careia acestia pot ramane alaturi de cel mic pana la varsta de 16 ani.

6. Prelungirea concediului medical se face in alte conditii din acest an. Acesta se acorda pana acum cel mult 183 de zile intr-un an, perioada ce se calcula inca din prima zi de imbolnavire. Daca bolnavul nu se recupereaza dupa aceasta perioada, specialistul poate sa propuna pensionarea pentru invaliditate a bolnavului. Mai mult de atat, in ceea ce priveste concediul medical in 2018 a mai aparut o modificare importanta. Ca sa evite pensionarea, specialistul mai poate sa prelungeasca concediul medical cu inca 90 de zile (peste cele 183 acordate deja).


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalmodificari acte normativeasigurari sociale de sanatate


Data aparitiei: 17 Ianuarie 2018

Votati articolul "Concediu medical in 2018: noile norme metodologice de acordare":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 26 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic: modificari oficiale ANAF

    • Update 10 mai 2024: Va informam ca in Monitorul Oficial nr. 422 din 9 mai 2024, a fost publicat OPANAF nr. 874/2024 privind modificarea si completarea anexei la OPANAF nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic. Modificari la Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic Astfel, in Referatul de aprobare a actului normativ, ANAF reaminteste ca Nomenclatorul obligatiil...» citeste mai departe aici

  • Transport si logistica: GHID complet pentru contabili

    • Domeniul transportului si logisticii joaca un rol esential in asigurarea fluxului eficient al bunurilor si serviciilor de la producatori la consumatori. Pentru contabili, intelegerea acestui sector este importanta deoarece implica gestionarea complexa a costurilor, a fluxurilor financiare si a informatiilor contabile intr-un mediu in continua schimbare. Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in activitati de transport si logistica I...» citeste mai departe aici

  • Lipsa in gestiune: studiu de caz privind monografia contabila si implicatiile fiscale

    • Lipsa la inventar poate fi neimputabila (caz in care, daca nu se incadreaza ca fiind perisabilitate sau alte cazuri strict reglementate la art.25 alin (4). lit.c) din Codul Fiscal, este considerata ca fiind cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal), sau imputabila, si in acest caz cheltuiala este deductibila deoarece inregistrati si un venit aferent suportat de persoanele vinovate de producerea acesteia. Ce facem in situatia in care avem l...» citeste mai departe aici

  • Radiere PFA: acte necesare si procedura de urmat

    • Prin intermediul studiului de caz de mai jos veti afla procedura de urmat pentru radiere PFA. Intrebare: "O PFA care a avut activitatea suspendata timp de 3 ani, la expirarea perioadei de suspendare in 04.2024 doreste sa inchida aceasta PFA. PFA este pe norma de venit. As dori sa ma ajutati prin a-mi spune care sunt demersurile pentru inchiderea acestei PFA - la ONRC si apoi ANAF, daca trebuie sa depuna declaratia unica si daca trebuia sa depuna declarat...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X