Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Cedare parti sociale: care sunt obligatiile declarative?

Data actualizarii: 21 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cedare parti sociale: care sunt obligatiile declarative?
cedare parti socialedeclaratia unica

Deoarece ne dorim ca informatiile pe care vi le oferim sa isi dovedeasca de fiecare data utilitatea, va prezentam astazi un studiu de caz privind obligatiile declarative la cedarea partilor sociale.

Speta: Administratorul ABC SRL cesioneaza toate partile sociale unei alte persoane. Se fac demersurile la Registrul Comertului pentru schimbare de adminstrator. In paralel, la notar se semneaza o promisiune de plata de catre noul administrator a unei sume in contrapartida tuturor mijloacelor fixe si obiectelor de inventar prezente in societate. Din punctul meu de vedere, platitorul sumei trimite banii pe CNP-ul persoanei fizice si trebuie sa faca si stopaj la sursa de 10%. Tot platitorul sumei trebuie sa intocmeasca declaratia 100 cu suma platita la stat adica cei 10%.

Vechiul administrator trebuie sa evidentieze banii primiti in declaratia unica? Daca da, nu trebuie sa apara si impozitul stopat la sursa si platit astfel incat sa nu se faca o plata dubla a acestuia? Mai sunt alte declaratii care trebuie facute, respectiv D205?

Raspunsul specialistului:

Asociatul ABC isi cedeaza partile sociale unei alte persoane fizice sau juridice.

Pretul cesiunii este stabilit de comun acord la notar.

Patrimoniul ABC ale carei parti sociale sunt cedate altcuiva nu este afectat in niciun fel.ABC nu retine nimic la sursa pentru ca nu se diminueaza capitalurile proprii.

Neretinandu-se nimic la sursa, ABC nu are nicio obligatie declarativa catre ANAF (sigur, raporteaza la ONRC schimbarea asociatului si a administratorului).

Asociatul initial, cel care isi vinde partile sociale, realizeaza un castig din investitii daca valoarea primita este mai mare decat suma pe care a platit-o pentru obtinerea partior sociale.

Persoana fizica va raporta in Declaratia unica faptul ca a realizat un castig din investii, va calcula impozitul (10%) si, daca venitul net obtinut este mai mare de 18.000 de lei (6 salarii minime pe economie) datoreaza si CASS.

Baza legala Codul fiscal:



conform art. 94. alin. (1) castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate si cele reglementate la alin. (2)-(6), reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.
conform art. 7 pct. 44 lit. e) pentru titlurile de valoare valoarea fiscala este valoarea de achizitie sau de aport utilizata pentru calculul castigului sau al pierderii, in intelesul impozitului pe venit.

Astfel, diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea de aport reprezinta castig din investitii.

- conform art. 96, alin. (2) castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, depusa potrivit prevederilor art. 122.

- conform art. 96, alin. (10) determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, se efectueaza, dupa caz, la data:
a)...
b) efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman;
veniturile din investitii sunt venituri supuse CASS conform art. 155, alin. (1), litera g)
conform art. 170, alin (1) persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X