Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Venituri din cedare parti sociale. Ce obligatii de plata si declarative apar?

Data aparitiei: 02 Februarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
venituri din cedare parti socialeimpozit pe venitcesiune creanteparti socialecodul fiscal

In cazul urmator, o persoana fizica rezidenta vinde partile sociale pe care le detine (valoare nominala 200 lei) unei societati din Olanda in schimbul sumei de 200.000 euro. Persoana fizica realizeaza venituri din salarii este angajata si cu contract individual de munca. Stabilim daca persoana fizica este obligata la plata contributiei de sanatate de 5.5% la castigul realizat din vanzarea partilor sociale, precum si ce alte obligatii declarative si de plata apar in urma tranzactiei.

Veniturile din cesiunea partilor sociale obtinute de asociati persoane fizice constituie venituri din investitii si se impun conform prevederilor Capitolului V din Titlul IV al Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015.

In conformitate cu prevederile art. 94 din Codul fiscal castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate si cele reglementate la alin. (2)-(6), reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative.

Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, se efectueaza, dupa caz, la data:

 a) incheierii tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre intermediarul definit potrivit legislatiei in materie, rezident fiscal roman, daca operatiunea se efectueaza prin intermediar;
 b) efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative, de catre beneficiarul de venit daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman;
(......)

Astfel, daca cesiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman determinarea  castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare se efectueaza de catre beneficiarul de venit la data efectuarii platilor pretului tranzactiei, pe baza documentelor justificative.
 
Beneficiarii venitului depune Declaratia privind venitul realizat (formular 200) pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale potrivit prevederilor cap. V - Venituri din investitii.

Veniturile din investitii intra in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate conform art. 155 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal. Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta castigul net anual determinat potrivit prevederilor art. 96 din Codul fiscal, raportat la cele 12 luni ale anului de realizare a veniturilor.

Potrivit art. 176 alin. (7), persoanele care realizeaza venituri din investitii nu vor datora contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca vor realiza concomitent venituri din:
- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizații pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Consilier juridic

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X