In contextul unei tranzactii comerciale in care o societate achita partial suma unui contract de prestari servicii, iar ulterior solicita restituirea sumei datorita neexecutarii serviciilor, apar numeroase aspecte contabile si fiscale ce necesita atentie. Asadar, cum se reflecta corect aceasta operatiune in contabilitate?
Prestari de servicii neefectuate - monografie contabila si implicatii fiscale. Studiu de caz
In anul 2020, o societate a achitat suma de 50.000 lei, reprezentand 50% din valoarea unui contract de prestari servicii incheiat cu un prestator. Factura fiscala a fost emisa pentru aceasta suma, iar societatea a dedus TVA-ul aferent. Cu toate acestea, deoarece serviciile nu au fost prestate, societatea a solicitat restituirea sumei platite, iar prestatorul a restituit suma in 2024, in urma unei decizii a instantei de judecata.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In aceasta situatie, prestatorul ar trebui sa emita o factura cu semnul minus pentru suma returnata.
Prin urmare, in cele ce urmeaza, veti afla raspunsul specialistului pentru acest caz, oferind claritate si ghidare contabililor in gestionarea situatiilor similare.
Potrivit art 330 din Codul fiscal - Corectarea facturilor:
(1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:
a) in cazul in care factura nu a fost transmisa catre beneficiar, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura;
b) in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.
(2) In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d).
Conform art 287 lit b din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se ajusteaza in urmatoarele situatii:
b) in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj;
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta obligatia furnizorului ca in baza hotararii judecatoresti sa emita o factura cu toate valorile inscrise cu semnul minus, efectuand astfel si ajustarea TVA conform prevederilor de la art 287 Cod fiscal.
Formula contabila inregistrare factura de corectie:
% = 401,,Furnizori’’ (-) valoare cu semnul minus
4092,,Furnizori debitori pentru prestari servicii (-) valoare cu semnul minus
4426,,TVA deductibila’’ (-) valoare cu semnul minus
In urma inregistrarii acestei note contabile contul 401,,Furnizori’’ va avea sold debitor
Cu ocazia incasarii sumei de la furnizor se va efectua inregistrarea contabila:
5121,,Conturi la banci in lei’’ = 401,,Furnizori’’
Toate conturile se vor inchide.
Atentie! Factura de corectie se va declara in D300 la rd 34 ,,Regularizari taxa dedusa’’, cu semnul minus si in D394, cartus C, cu semnul minus.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com