email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxare inversa

Intrebare:

Import soft pe suport CD din Canada – fara certificat de rezidenta fiscala. Valoarea softului este de 553$.

- mai platesc TVA? DVI contine taxe vamale; TVA doar pentru CD-uri? - autofacturez – la ce curs? – scriu pe factura ‘taxare inversa’?

- care este impozitul care il scad din factura pentru plata nerezidentului?

Raspuns:

Referitor la T.V.A., furnizarea de programe informatice pe suport CD se impoziteaza cu T.V.A. in vama.

Aceasta operatiune nu trebuie supusa autofacturarii, respectiv ,,taxarii inverse,, deoarece nu este un serviciu furnizat pe cale electronica, ci este un bun prezentat pe un suport material – CD. Din punct de vedere contabil, programul informatic achizitionat trebuie inregistrat la imobilizari necorporale.

Referitor la impozitul pe veniturile obtinute din Romania de persoane juridice nerezidente, trebuie sa analizati daca soft-ul achizitionat se considera sau nu redeventa. Astfel, conform Codului fiscal art. 7, pct. 28 nu se considera redeventa remuneratia in bani sau in natura platita pentru :

  • achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia;
  • achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator;

Prin normele pentru aplicarea Codului fiscal s-a conturat definitia unui software care reprezinta orice program sau serie de programe care contine instructiuni pentru un computer, atat pentru operarea computerului (software de operare) cat si pentru indeplinirea altor sarcini (software de aplicatie).

In cazul unei tranzactii care implica transferul de software, incadrarea sumei de plata ca redeventa se face in functie de natura drepturilor transferate, astfel:

  • daca se transfera un drept partial dintr-un copyright pentru software, suma este o redeventa numai daca primitorul dobandeste dreptul de a utiliza acel software, astfel incat lipsa acestuia ar constitui o incalcare a copyright-ului.

Exemple de transfer de drepturi pentru:

- reproducere si distribuire catre public a oricarui tip de software;

- modificarea si publicarea oricaruisoftware.

In analiza caracterului unei tranzactii care implica transferul de software nu se tine cont de dreptul de a copia un program exclusiv in scopul de a permite exploatarea efectiva a programului de catre utilizator. Astfel, o suma care trebuie platita nu este o redeventa daca singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, in scopul de a permite utilizatorului sa-l exploateze. Nu reprezinta redevente nici sumele platite pentru "drepturile de retea sau site", in care primitorul obtine dreptul de a face multiple copii ale unui program. Suma se considera redeventa daca softul achizitionat este destinat exclusiv exploatarii programului pe mai multe computere sau in reteaua primitorului.

daca se achizitioneaza toate drepturile dintr-un copyright pentru software, suma nu este redeventa. Se considera redeventa numai in situatia daca se foloseste sau se obtine astfel dreptul de a folosi acel software.

Se considera redeventa suma care trebuie platita pentru folosirea sau dreptul de a folosi ideile sau principiile cu privire la un software, cum ar fi schemele logice, algoritmii sau limbajele de programare.

In concluzie, daca soft-ul achizitionat se incadreaza la redevente, pentru veniturile platite furnizorului extern, firma dvs. are obligatia retinerii impozitului prin stopaj la sursa in cota de 15% aplicata asupra veniturilor brute (553 U.S.D. x 15% = 82,95 U.S.D.) . Impozitul se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Baza de calcul a impozitului se determina prin utilizarea cursului de schimb al pietei valutare din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata catre bugetul de stat. Impozitul retinut la sursa reprezinta un impozit final.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Taxare inversa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X