Potrivit unor noi modificari din piata asigurarilor RCA, companiile de asigurari care emit polite de raspundere civila auto (RCA) vor fi obligate sa mentioneze pe politele RCA comisionul de intermediere.
Mai mult, anunta Agerpres, comisionul nu poate depasi 10% din valoarea primelor de asigurare incasate, potrivit unui proiect de norma al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru modificarea si completarea normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.
De asemenea, noteaza aceeasi sursa, comisionul de intermediere va fi mentionat pe polita de asigurare RCA atat in valoare absoluta, cat si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare in prima de asigurare totala.
In proiectul de norma publicat recent se precizeaza:
"Nivelul maxim al comisionului acordat de asiguratori pentru contractarea asigurarii RCA nu va depasi 10% din valoarea primelor de asigurare incasate. Asiguratorii RCA au obligatia sa prevada in orice contract de intermediere obligatia intermediarului de a incasa prima de asigurare aferenta politelor RCA integral in contul asiguratorului sau, in cazul platilor in numerar, de a vira prima de asigurare incasata integral in contul asiguratorului, cel tarziu in ziua urmatoare datei incasarii", precizeaza proiectul de norma.
Totodata, conform noilor reglementari, citate de Agerpres, asiguratorii RCA vor fi obligati sa detina pentru activitatea de asigurari generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima, de cel putin 1,3.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2024
Conform unui raport intocmit de ASF, la finalul anului 2013, dintr-un numar de 28 de societati care practica asigurari generale, 6 asiguratori aveau un grad de solvabilitate peste 1,5, un numar de 16 asiguratori aveau un grad de solvabilitate cuprins intre 1,05 si 1,5, trei asiguratori aveau gradul de solvabilitate intre 1 si 1,05, iar trei societati nu indeplineau cerinta de solvabilitate (gradul era sub 1), din care doua se afla in procedura de redresare financiara.